Beard: Zeventig baarden in de hoofdrol

Beard: Zeventig baarden in de hoofdrol

Jasper van Bladel 1740 0
De baard is met vlagen populair en minder populair, maar altijd fotogeniek. Dat moet Gert-Jan Stolte gedacht hebben toen hij bedacht 70 mannen met baarden te portretteren voor zijn project Beard.

'In maart 2016 fotografeerde ik 70 mannen met een baard, allemaal karakteristieke gezichten met ieder zijn eigen verhaal. Om de personen enigszins te leren kennen nam ik voor de fotoshoot een kort interview af. Ik vroeg hun naar hun beroep en wat hun zo al bezig hield. Het mooie is de diversiteit in de personen, die allemaal een vrij ruig uiterlijk hebben vanwege hun baard. Vele vooroordelen zoals dat een baard voor zwervers zou zijn en dat een baard niet van deze tijd is werden kwamen naar voren in deze gesprekken. Echter, de baard is juist wél van deze tijd, een baard wordt vaak ontzettend goed verzorgd en het is dan ook echt een passie voor deze mannen.

Bewerking

Vanwege het ruige uiterlijk besloot ik om de foto’s in een ruwe zwart wit bewerking uit te werken. Ik vond het wel mooi maar het was niet de ‘’WOW’’ factor dit ik zocht. Na het project een tijdje te hebben neergelegd pakte ik het opnieuw op en raakte ik ontzettend geïnspireerd door de grootmeesters zoals Rembrandt. Opeens wist ik wat ik wilde! Klassieke portretten met een matte kleurtoon. Inmiddels is dit ook echt de stijl waar in ik wil en zal blijven werken.  Het was wel even afwachten of mijn idee goed ontvangen zou gaan worden maar toen topfotograaf William Rutten mijn portfolio op zijn pagina deelde bevestigde dit voor mij wel dat ik op de goede weg was.

Er zijn alleen in Nederland al duizenden fotografen waardoor het lastig wordt om je enigszins te onderscheiden. Op welke manier dan ook zal je moeten proberen om net even iets anders te doen dan de grote massa. Dat was ook het beste advies dat ik ooit gekregen heb; ga doen wat jij leuk vindt, bewerk je foto’s zoals jij ze mooi vindt en kijk vooral niet naar een ander. En misschien is dat dan niet wat de grote massa mooi vindt, maar uiteindelijk zal je daar veel meer voldoening uit halen.

Expositie

Uiteindelijk zal er een expositie gaan volgen van de tien meest karakteristieke koppen van mijn project. Ook zullen de verhalen van deze personen er bij gehangen worden.
De bedoeling was om dit project te gaan gebruiken als afstudeerproject maar inmiddels zijn er alweer plannen voor een nieuw interessant project waar ik nog niet te veel over ga verklappen.

Studie

Gert-Jan Stolte is 30 jaar oud en een gepassioneerd portretfotograaf en daarnaast verkoopmedewerker bij een fotospeciaalzaak in Zutphen. In 2013 is hij begonnen met fotografie en hij ontdekte al snel dat dit zijn nieuwe passie zou gaan worden. ‘Eigenlijk ben ik sinds dag een 24/7 bezig met fotografie. In eerste instantie heb ik alles geleerd door boeken te lezen en veel naar Youtube filmpjes te kijken. Ook links en rechts wat adviezen gevraagd aan mede hobbyisten maar uiteindelijk toch besloten om een volledige studie te gaan volgen. Inmiddels ben ik bezig met mijn tweede studiejaar van de fotovakschool in Apeldoorn.’

Benieuwd naar het werk van Gert-Jan Stolte? Neem dan een kijkje op zijn website of op zijn Facebook-pagina.


 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper