Bas Vroege - Multivocal Histories

Julian 1764 0
Curator Bas Vroege verzamelde voor de tentoonstelling Multivocal Histories voorbeelden van documentairefotografie waarin eigen werk gecombineerd wordt met dat van huis-tuin-en-keuken-kiekjes.

Toen Julian Germain in 1990 zijn boek Steelworks publiceerde, legde hij onbedoeld de basis voor een nieuwe stroming in de documentairefotografie. Germain combineerde eigen werk met dat van lokale nieuwsfotografen, huis-tuin-en-keuken-kiekjes en journalistieke reportagevormen. Zo legde hij de kaalslag van het Thatcherisme bloot.

Postmoderne visuele geschiedschrijving

Bas Vroege (NL, 1958), directeur van Paradox en docent MA Photographic Studies, vergaarde meer voorbeelden van dit soort ‘postmoderne visuele geschiedschrijving.’ Magnumfotografe Susan Meiselas onderzoekt met haar langlopende project ‘ReFraming History’ de impact van tijd en politiek op de bevolking van Nicaragua. De jonge Ales Vasicek ontsloot het fotoarchief van de Tjechoslowaakse legende Vojta Dukát, die in 1991 het vertrek van de Russische troepen op film vastlegde. Vasicek vulde Dukáts materiaal aan met still-fotografie die hij in hetzelfde gebied maakte voor een film over Srebrenica.

In al deze langlopende projecten is de fotograaf, die steeds onafhankelijker te werk gaat, kunstenaar, samensteller, curator en onderzoeker in één. ‘Slow journalism’ op zijn best.

Andrea Stultiens (NL)
The Kaddu Wasswa Archive (2008-2010)
Gebruikmakend van het persoonlijk archief van een oude Oegandees wordt een beeld geschetst van een leven en een land.


Foto © Andrea Stultiens

Tim Hetherington (GB)
Sleeping Soldiers (2009)

Naar aanleiding van zijn verblijf bij een Amerikaans peloton in Afghanistan schiep Hetherington een installatie over de verwarring en stress van oorlog.


Foto © Tim Hetherington

Ales Vasicek (CZ)
Vojta Dukát (CZ)
Farewell To Arms (2009)

Uniek videobeeld van de terugtrekking van het Sovjetleger uit Tsjecho-Slowakije wordt ingezet om tot nieuwe geschiedschrijving te komen.


Foto © Vojta Dukát

Noorderlicht 2009

Multivocal Histories is een hoofdtentoonstelling van de Noorderlicht Fotomanifestatie 2009. Meer informatie over het festival en de overige tentoonstellingen lees je in het Noorderlicht-dossier op onze website.