Barack Obama, nu ook in 21 megapixels verkrijgbaar

Julian 803 0
Het officiële portret van Obama is uitgebracht. Weer een primeur voor Barack; hij is de eerste president die digitaal op de officiële prent werd gezet. Witte huisfotograaf Pete Souza volgt Obama op de voet met een 5D Mark II.

De recent aangestelde huisfotograaf Pete Souza werkt met de Canon 5D Mark II en zal de president de komende jaren in haarscherpe 21-megapixelbeelden de wereld over sturen. Obama lijkt ook een andere traditie te doorbreken. Waar de voorgaande presidenten hun tanden lieten zien, houdt Barack zijn lippen op elkaar. Change? Yes we can!


Foto: Pete Souza

Hoge resolutie afbeelding

Er werd al wel eerder digitaal gefotografeerd in het witte huis. Eric Draper, fotograaf tijdens de ambtsperiode van Bush, maakte al deels de overstap. Het officiële portret van George W. werd echter nog analoog gemaakt. De overstap naar digitale fotografie ging overigens niet geheel zonder problemen. Bush heeft zoveel digitaal materiaal achtergelaten dat het Amerikaanse Nationaal Archief noodmaatregelen moest treffen om het te kunnen verwerken.

In totaal laat Bush 100 terabyte aan data na. Een kwart hiervan bestaat uit e-mail, maar volgens het Nationaal Archief worden de problemen met name veroorzaakt door een enorme collectie aan digitale foto’s. Het Archief kan alvast beginnen met uitbreiden van haar opslagcapaciteit. Met de 21-megapixelbestanden uit de Canon EOS 5D mark II zal de digitale footprint van Obama alleen maar groter worden.

Eerdere officiële potretten


George W. Bush - Foto: Eric Draper


Bill Clinton - Foto: Bob McNeely


George H.W. Bush


Ronald Reagan