Backstage bij 'levitation' fotografie

Backstage bij 'levitation' fotografie

Nadja Geskus 3942 4
Steeds vaker zie je de 'zwevende' foto's voorbij komen. Een portret waarbij iets of iemand lijkt te zweven in de lucht. Maar hoe maak je nu precies zo'n 'levitation' foto?

Dezelfde foto, steeds net iets anders

Het maken van een levitation foto, zonder statief, is eigenlijk niet mogelijk. Je hebt namelijk het beeld op een aantal verschillende manieren nodig, zodat je, tijdens het bewerken, de ongewenste objecten makkelijk kunt verwijderen. Je begint met een lege achtergrond. Hier kun je later het object of de persoon die je in de foto wil hebben, overheen zetten.

Dan moet je natuurlijk je object fotograferen. Het makkelijkste is om je object op een kruk of iets dergelijks neer te zetten. Pas wel op dat als een persoon op een krukje gaat zitten je wel een plat oppervlak bij de bil krijgt. Je zal dus moeten kijken welke houding het meest natuurlijke is als je de kruk bij nabewerking wegpoetst. Als laatste plaats je de beelden in je bewerkprogramma over elkaar heen. De ongewenste objecten, zoals bijvoorbeeld de kruk, kun je dan verwijderen. Vaak moet je opletten dat je de schaduw ook aanpast. Meestal is de kruk hierin namelijk zichtbaar.

Sebastien Barriol

De Franse fotograaf Sebastien Barriol heeft een mooie kijk achter de schermen bij dit fotografiegenre online geplaatst. Hier zie je duidelijk welke beelden hij precies heeft moeten maken om tot het eindresultaat te komen. De verschillende poses die het model heeft moeten aannemen tot het oppakken van het haar.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Thierry Verbrugghe

Mijn eindwerk 28 en 29 mei te bewonderen. Levitation zonder fhotoshop. Dat is nog spectaculairder.

afbeelding van Metin

Waar precies?

afbeelding van Henk Albronda

Zo te zien is dat de datum van de Fotofair.nl waar ze 4 masterclasses hebben over dit onderwerp

afbeelding van Davidov34

Zonder fotobwerkingsprogramma is het veel gaver inderdaad.
Hier nog een goede video hoe je het kunt doen:

www.youtube.com/watch?v=xaSH0d60Zso