Backpackers exposeren voor ontwikkelingslanden

Redactie 2007 0
Met een backpack op je rug door een ontwikkelingsland reizen, levert vaak meer op dan alleen een schat aan ervaringen. Gigabytes aan foto's bijvoorbeeld. Leuk om aan vrienden te laten zien, maar door BackPicture kan je hiermee nu ook iets doen voor je reisbestemming.

Over het algemeen zijn backpackers niet 's werelds beste fotografen, of in ieder geval daar op dat moment niet mee bezig. Ze komen echter wel op de meeste indrukwekkende en adembenemende plekken die je op onze aardbol kan vinden. En backpackers schromen niet om buiten de gebaande paden te treden, of om af te reizen naar een ontwikkelingsland.

Combinatie

De organisatie achter BackPicture zag wel wat in deze combinatie. Het Amsterdamse initiatief richt zich op de betrokken amateurfotograaf die graag wat terug wil doen voor het ontwikkelingsland dat hij of zij bezocht heeft. Op zondag 5 juni organiseren zij daarom hun eerste expositie, met de focus op India. Ergens tussen die vele duizenden foto´s moet er toch wel een pareltje zitten dat het exposeren waard is, zal de organisatie gedacht hebben.

Kapper in Jaipur © Eden Baars

Expositie

Tussen vier uur ´s middags en acht uur ´s avonds wordt daarom op 5 juni in De Groene Bocht aan de Amsterdamse Keizersgracht (nummer 253) het werk van negen backpackers tentoon­gesteld. De studenten reisden vorig jaar zomer twee maanden voor een onderzoeksproject door India. 'Iedereen bleef maar fotograferen', vertelt Nikkie Sicking, wie samen met Sanne Snieder BackPicture heeft opgezet. 'Waarom deze foto's niet exposeren, dachten we meteen.' Ze vroegen de deelnemers een selectie van hun foto's in te sturen en samen met een fotoredacteur hebben ze vervolgens een expositie samengesteld. 'We stelden wel eisen aan de kwaliteit, maar van amateurfotografen mag en kan je natuurlijk niet het beste verwachten', geeft Nikkie toe.

Veiling

Op de bijbehorende veiling is het natuurlijk de bedoeling dat er flink geboden wordt op de foto's; de opbrengst komt namelijk volledig ten goede aan een stichting of project in het land waar deze vandaan komen. Voor deze eerste expositie-veiling op 5 juni is dat de NalandaWay Foundation, een stichting die werkt met achtergestelde kinderen uit de armste straten van India. Door middel van theater, kunst, muziek en dans willen zij deze kinderen weer een stem geven.

Koe in Jodhpur © Wanda van Kampen

Toekomst

'We willen dit in de toekomst uiteraard blijven herhalen', zegt Nikkie hoopvol. 'Blijven exposeren kost echter veel tijd en we hebben nog geen concrete plannen voor een volgende editie.' Ondanks het nog ontbreken van een volgende bestemming of goed doel, praat Nikkie nu al over uitgebreide samenwerkingen tussen fotografen en ontwikkelingsorganisaties. 'Dit is slechts een pilot', geeft ze toe, 'maar wie weet wat de toekomst brengt.'

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie