Back-up schijven van Johany Jutras gestolen op kerstavond

Back-up schijven van sportfotografe gestolen op kerstavond

Nadja Geskus 773 0
Het is de grootste nachtmerrie voor een fotograaf om je back-up kwijt te raken. Laat staan dat ze ook nog eens worden gestolen tijdens ‘de mooiste tijd van het jaar’. Het overkwam Johany Jutras. Haar back-up schijven werden gestolen op kerstavond.

Gestolen

Johany Jutras is een sportfotograaf die de Canadian Football League fotografeert. Op kerstavond keerde Johany Jutras terug naar huis in Montreal na een reis in Europa. Ze deed een verschrikkelijke ontdekking bij aankomst. Inbrekers hadden haar kostbare back-up harde schijven en fotoarchieven gestolen. Een werkelijke nachtmerrie voor een fotograaf. Er waren 12 harde schijven gestolen die duizenden foto’s bevatte van haar 8 jaar durende carrière als fotograaf.

Onmacht

‘Ik voel me leeg van binnen. Machteloos. Het is alsof je een deel van jezelf verliest. En er is niets wat je kunt doen,’ vertelt de diep ongelukkige Johany. ‘Het ergste zijn de mensen op sociale media die dingen zeggen als “Je had dit of dat moeten doen”. Ook al hebben sommige mensen gelijk, het brengt mijn schijven niet terug.’

Impact

Hoewel Jutras wel extra voorzorgsmaatregelen had  genomen, door ook RAID-schijven te gebruiken en back-ups van back-ups te maken, heeft de diefstal toch grote financiële gevolgen. Jutras is namelijk niet in staat om licentie te krijgen voor haar gemaakte foto’s en ze zal ook geen fotoboeken  kunnen  maken. Jutras hoopte dat de inbrekers haar verhaal zouden lezen en mededogen tonen met de feestdagen. Tot nu toe heeft de fotografe nog niks gehoord. 

Back-up schijven van Johany Jutras gestolen op kerstavond

Dieven 

Rond deze tijd van het jaar zijn mensen vaak van huis om de feestdagen bij vrienden of familie door te brengen. Dieven weten dit ook. Check daarom altijd of je alle deuren en ramen goed hebt afgesloten als je de deur uit gaat. 

Lees ook: Zo slaan jullie je foto's op

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja