Bacigalupo wint Female Photojournalist Award

Redactie 680 0
De Italiaanse fotografe Martina Bacigalupo heeft de Canon/AFJ Female Photojournalist Award 2010 gewonnen. Zij deed dat met haar project 'Uganda : The resistance of the forgotten', welke zij nu mag gaan afronden.

Bacigalupo is namelijk achtduizend euro rijker en daarvoor kan zij in Oeganda verder met haar serie over het dagelijks leven van een vrouw die getekend is door de oorlog. De Italiaanse wil het ongelofelijke doorzettingsvermogen van haar onderwerp, Fielda, een 52-jarige Oegandese en moeder van zes, vastleggen. 

Rampspoed

Na de oorlog in haar thuisland te hebben overleeft, werd haar man gevangen genomen, vermoord en kwam zij met een schoonbroer te zitten die haar vervolgens met HIV infecteerde. Tot overmaat van ramp stapte ze in 1996 op een landmijn, waarna ze haar linkerbeen moest missen. Niemand in de gemeenschap hielp haar, zelfs niet toen een van haar kinderen op twaalfjarige leeftijd vermoord werd tijdens een aanval op zijn school.  

Jury

De jury, met onder andere Cyril Drouhet van Figaro Magazine en Monica Allende van Sunday Times Magazine, liet in een reactie weten: 'In de traditie van documentairefotografie, is Bacigalupo met name betrokken met de situaties van vrouwen in Afrika. Ze produceert verhalen waarbij de delicate benadering niets afdoet aan de kracht van het onderwerp dat ze portretteert'.

Prijs

Zaterdag 4 september zal de 32-jarige Bacigalupo haar geldprijs uitgereikt krijgen tijdens het Visa pour l'Image International Festival of Photojournalism, waar haar serie volgend jaar tevens tentoongesteld zal worden.

Foto © Martina Bacigalupo

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie