Azijnzeikers

Redactie 979 0
Wordt er bij de Zilveren Camera eindelijk eens niet een fotograaf gelauwerd met een beeld vol kommer en kwel. Wint er eindelijk eens een beeld vol oprechte blijdschap en euforie, is het voor de meeste mensen nog niet goed.

Zo zie je maar, hoe een beetje vrolijkheid de wereld er anders doet uitzien. Nee, dan die foto’s die voorheen wonnen, wat een triest stemmende plaatjes waren dat. Ik herinner mij nog goed die van vorig jaar. VVD-toppers in een taxi geloof ik. De vette koppen van Vonhoff en Terpstra in zeer zware mineur, aangevuld door de nietszeggende Korthals Altes, die zich goddank in de onscherpte van de plaat bevond. Ik dacht dat deze plaat geschoten was nadat deze politici zojuist een mislukte lijmpoging met Rita Verdonk achter de rug hadden. Het is in elk geval net alsof Terpstra oneerbaar betast wordt net buiten beeld en alsof Vonhoff al wekenlang worstelt met een ernstige vorm van obstipatie.

‘Er lopen heel wat azijnzeikers rond op deze wereld en ik schat dat er bij 75% van deze groep een camera om de nek bungelt.’

De foto van de neergeschoten Fortuyn en de Nieuwjaarsbrand in Volendam. Twee voorgaande winnaars die mij zomaar even te binnen schieten. Platen vol tranen!  Mooie foto’s, daar niet van, maar mensen wat een triestigheid toch allemaal.

Misschien moet er een Robert Vos monument worden gebouwd, ergens in het land. Een soort bedevaartsoord voor de negativo’s onder ons, voor de azijnzeikers, voor de doortrapte politici, voor de lustelozen, de ongelovigen, de extremisten met krankzinnige plannen. Een bouwsel in de stijl van de Maria kerkjes zoals je die in Noord Brabant en Limburg nog veel aantreft. Zijn winnende foto mooi groot afgedrukt in het monument. Misschien dat Nederland er dan een stukje positiever en zonniger op wordt. Dope tegen de doemdenkers van de recessie!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie