Atomos Shogun: 4K hdmi-recorder voor GH4 en A7S

Julian 2997 0
Atomos heeft op de NAB-beurs in Las Vegas de Shogun aangekondigd. De hdmi-recorder met ingebouwd 7-inchbeeldscherm is in staat om via de hdmi-poort een 4K-signaal op te nemen. Ideaal om te gebruiken in combinatie met de Panasonic GH4 of Sony A7S.

Wil je 4K filmen met de Sony A7S, dan is een externe recorder noodzakelijk. Via de hdmi-poort stuurt de A7S een 4K 4:2:2 8-bit-signaal uit, intern kan alleen in 1080p opgenomen worden. Momenteel zijn er echter nog geen recorders op de markt die via hdmi in 4K kunnen opnemen. Bij de introductie van de A7S kondigde Sony al aan dat deze er snel zouden komen en Atomos toonde niet veel later dan ook de Shogun.

Atomos Shogun op Sony A7S

Atomos Shogun

De Atomos Shogun is een kastje dat je met een hdmi-kabel op je camera aansluit. Vervolgens kan de Shogun dat signaal opnemen. De Atomos Shogun ondersteunt 4K-resolutie en kan bestanden vastleggen in Apple ProRes-, Cinema DNG-, of Avid DNxHD-formaat. Full-hd-resoluties kunnen met snelheden tot 120 fps worden opgenomen door de hdmi-recorder. In de Shogun is plaats voor twee SSD's of HDD's om bestanden op te slaan.

7-inchmonitor met 1920x1200 pixels

Naast een hdmi-recorder is de Atomos Shogun ook meteen een externe monitor met geavanceerde functies. De Shogun beschikt over een 7-inch ips-aanraakscherm met resolutie van 1920x1200 beeldpunten. Diverse opties helpen je bij het filmen, zo is er focus peaking voor het scherpstellen en kun je histogrammen en waveforms bekijken.

Atomos Shogun

Atomos Shogun en de Panasonic GH4

Ook voor toekomstige Panasonic GH4-bezitters is de Atomos Shogun interessant. Hoewel de GH4 in de camera op een sd-kaart kan filmen in 4K-resolutie, stuurt Panasonic's topmodel via de hdmi-poort een beter signaal uit. Intern filmt de GH4 bij 4K-resolutie met 4:2:0 subsampling en 8-bit kleurdiepte. De hdmi-poort stuurt een 4:2:2 10-bit-signaal uit.

Op de NAB-beurs ging Newsshooter.com langs bij Atomos om de Shogun van dichtbij te bekijken:

Prijs en beschikbaarheid

Je moet nog flink geduld hebben voordat je de Atomos Shogun in je Panasonic GH4 of Sony A7S kan prikken. De hdmi-recorder/monitor verschijnt naar verwachting in de zomer van 2014 op de markt. De adviesprijs bedraagt 1499 euro, exclusief btw.