Artist Talk: Stéphanie Solinas in Foam

Artist Talk: Stéphanie Solinas in Foam

Jasper van Bladel 779 0
Ter gelegenheid van haar tentoonstelling Dominique Lambert / Le Pourquoi Pas? in Foam is de Franse kunstenares Stéphanie Solinas op vrijdagavond 24 februari aanwezig voor een Artist Talk.

Zij tracht op systematische en feitelijke wijze onderwerpen als identiteit en spiritualiteit te verbeelden  Daarbij gebruikt zij de fotografie als schakel in een scala aan verschillende onderzoeksmethoden – naast taal, video en installatie. In haar werk speelt het onderzoeksproces een centrale rol. Door samen te werken met experts uit verschillende disciplines onderzoekt Solinas de gedeelde rol van de kunstenaar, de wetenschapper en het medium als bemiddelaar van de werkelijkheid. Haar methodische benadering staat in sterk contrast met het subjectieve karakter van haar onderwerpen: identiteit, herinnering, en de onzichtbare wereld van de geest. Foam toonde al eerder werk van Solinas, in 2012 was haar project Sans titre (M. Bertillon) in Foam 3h te zien.

Artist Talk

Solinas neemt bezoekers mee in haar onderzoek over elfen, helderzienden en het bovennatuurlijke in IJsland. Ze vertelt over haar beide series die in Foam te zien zijn, waarin de kunstenaar op systematische en feitelijke wijze onderwerpen als identiteit en spiritualiteit probeert te verbeelden. Er is een Q&A met Foam curator Hinde Haest en Solinas zal fragmenten voorlezen uit haar interviews met mediums die ze had voor haar serie Le Pourquoi Pas?. Aanmelden kan op de website van Foam. 

Bovennatuurlijk

Le Pourquoi Pas? (2014 – 2016) is het meest recente werk van Solinas en wordt voor het eerst in Foam getoond. Tijdens een residentie in Reykjavik bezocht zij mediums, genetici en andere experts op het gebied van de geest. Aan de hand van hun aanwijzingen liet Solinas zich gidsen door het IJslandse landschap dat bleek vergeven van geesten, elven en andere onzichtbare aanwezigen. Met haar ongewone cartografie – bestaande uit fotografie, video en wonderlijke objecten – tracht Solinas een cerebrale werkelijkheid in kaart te brengen die in IJsland geldt als even waarachtig als de materiele wereld. Daarbij ging het haar niet om het bewijzen van het al dan niet bestaan van het bovennatuurlijke, maar simpelweg om het registreren van een mogelijke parallelle werkelijkheid –het waarom niet?

Stéphanie Solinas (Frankrijk, 1978) studeerde fotografie aan de École nationale supérieure Louis-Lumière en promoveerde aan de Paris I Panthéon-Sorbonne Universiteit. Le Pourquoi Pas? van Stéphanie Solinas is van 24 februari t/m 16 april 2017 te zien in Foam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper