Artiesten claimen steeds vaker auteursrechten

Redactie 1739 0
Lady Gaga geldt als schoolvoorbeeld, maar er zijn steeds vaker artiesten die de auteursrechten van fotografen opeisen. Als je een concert van de popdiva wilt fotograferen mag dat, maar sta je wel direct je auteursrechten aan haar af.

Dit overkwam een fotograaf van de Amerikaanse onlinekrant TBD, Jay Wescott. Hij kreeg een 'Photo Release Form' onder zijn neus geschoven waarin hij verplicht werd de auteursrechten van zijn foto's af te staan als hij het concert zou vastleggen. Zijn redactie vertelde hem het contract niet te ondertekenen en dan het concert maar niet te fotograferen.

Auteursrechten

Naar aanleiding van het 'incident' besloot TBD bij andere fotografen en journalisten na te vragen of zij bekend waren met de situatie. Verschillende concullega's wisten TBD te vertellen dat een aantal grote artiesten – maar zeker niet allemaal – de auteursrechten opeisen. Waarom? Omdat het kan. Twee jaar geleden deed deze kwestie zich namelijk ook al voor, toen met Coldplay in de hoofdrol.  

Lady Gaga met 'Poker Face' tijdens de Monster Ball Tour, in maart vorig jaar in de Metro Radio Arena in Newcastle, Engeland © Creative Commons

Contract

TBD stelt dat enkel artiesten die de media niet meer zo nodig hebben dergelijke contracten opstellen. 'Zij weten donders goed dat de media hun meer nodig hebben dan zij de media', aldus TBD. Andere artiesten waarvan een soortgelijke werkwijze bekend is zijn de Foo Fighters en de Beastie Boys. Zij worden allen vertegenwoordigd door het New Yorkse managementkantoor Nasty Little Man. 

Eigenaar Steve Martin zei in hun verdediging tegen TBD dat bands een dergelijke regeling zelf in het leven roepen. 'Want noch Radiohead of Arcade Fire werken met 'photo releases'. Volgens mij komt het met name van artiesten die in het verleden veel geld hebben moeten betalen voor een foto van henzelf voor op een box- of dvdset.

Nederland

Verschillende andere artiesten – waaronder supersterren als Bruce Springsteen, U2 en Pearl Jam – hanteren simpele regels voor het fotograferen van hun concerten. Geen flitsen bijvoorbeeld, of een vaste plek voor het podium en doen wat de crew zegt. Soortgelijke regels worden ook gehanteerd door Nederlandse artiesten, maar over het afstaan van auteursrechten is niets bekend.

Kees Tabak zal er in ieder geval een stuk minder (of helemaal niet) mee te maken hebben gehad. Wij zijn echter wel benieuwd naar de ervaringen van Nederlandse popfotografen, welke naar ons redactieadres gestuurd kunnen worden. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie