Arnold Newman

Arnold Newman: pionier van het omgevingsportret

Julian 4709 0
Vanaf 13 oktober toont het Fotomuseum Den Haag een grote overzichtstentoonstelling met het werk van Arnold Newman (1918-2006). De fotograaf wordt gezien als een van de meest invloedrijke portretfotografen van de twintigste eeuw en pionier van het omgevingsportret.

Gewoon een portret maken was in de ogen van Newman niet voldoende: juist iemands persoonlijke omgeving onthult ook het leven en karakter van de afgebeelde persoon volgens de fotograaf.

Stravinsky - Arnold Newman
Arnold Newman, Igor Stravinsky, composer and conductor, New York, 1946
Gelatin silver print
© 1946 Arnold Newman / Getty Images

Beroemdheden

De Amerikaanse fotograaf Arnold Newman is met name bekend om zijn zwart-witfoto's van beroemdheden. Marilyn Monroe, Igor Stravinsky, Pablo Picasso en John F. Kennedy: het zijn slechts een paar van de lange lijst beroemdheden die hij voor de camera kreeg.

Het was overigens niet zijn streven om enkel bekende mensen te fotograferen, hij wilde boven alles foto’s maken die een verhaal vertellen, die prikkelen en de toeschouwer intrigeren ongeacht de persoon die erop staat.

Picasso - Arnold Newman
Arnold Newman, Pablo Picasso, painter, Vallauris, France, 1954
Gelatin silver print
© 1954 Arnold Newman / Getty Images

Piet Mondriaan

Wereldberoemd zijn de portretten die Newman in 1942 van Piet Mondriaan in zijn New Yorkse atelier maakte. De Nederlandse schilder poseert maar zelden op een dergelijke manier voor een andere kunstenaar en de fotosessie verloopt dan ook niet geheel vlekkeloos. De eerste opnamen mislukken door een combinatie van een half-dove Mondriaan en de te harde jazzmuziek op de achtergrond; Newmans aanwijzingen worden niet altijd verstaan

Over de fotograaf

Arnold Newman werd in 1918 geboren in New York. In 1938 startte hij als portretfotograaf in een warenhuis in Philadelphia en begon tegelijkertijd zelfstandig abstracte werken en documentaires te maken. In 1946 verhuisde hij naar New York en werkte hij voor tijdschriften als Harper’s Bazaar, Life en The New Yorker. In 2006 overleed Newman op 88-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats.

Arnold Newman - zelfportret
Arnold Newman, Self-portrait, Philadelphia, 1938
Gelatin silver print
© 1938 Arnold Newman / Getty Images

Expositie

Het Fotomuseum Den Haag toont aan de hand van 150 oorspronkelijke drukken (vintages) uit de Verenigde Staten een groots overzicht van Newmans werk, het eerste sinds zijn dood in 2006. De tentoonstelling Arnold Newman - Masterclass bevat naast zijn beroemde portretten ook in vergetelheid geraakte stillevens, architectuurstudies en vroege straatfotografie.

Bij de tentoonstelling verschijnt een Engelstalige catalogus, te koop voor 33 euro. De expositie loopt van 13 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013.


Dr. Ariel Plotek, assistent-curator van het San Diego Museum of Art over het werk van Arnold Newman