Argentijnse universtiteit wint WPO Student Award

Redactie 567 0
Twee studenten van het Escuela Argentina de Fotografía in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben dit jaar de Student Focus-wedstrijd van de World Photography Organisation gewonnen. Zij wisten het thema 'kracht' het best neer te zetten.

Hierdoor winnen Victoria Ines Dobaño en Rodrigo Terrén Toro in totaal voor 45.000 euro aan foto-apparatuur van Sony voor hun universiteit. Hoewel het deelnemersveld bestond uit 120 teams van universiteiten en hogescholen van over de hele wereld, wisten de Argentijnen zich te plaatsen op een shortlist van zes instituten, naast de Stellenbosch Academy of Design and Photography in Stellenbosch, Zuid-Afrika, Jamia Millia Islamia in New Delhi, India, Griffith University in Queensland, Australië, Jan Matejko Academy of Fine Arts in Krakau, Polen en SAIT Polytechnic in Alberta, Canada.

Foto © Victoria Ines Dobaño & Rodrigo Terrén / Mainstreet

Kracht

De deelnemers werd gevraagd binnen twee weken een serie van zes foto's te maken met als thema 'kracht', binnen hun eigen gemeenschap. Villa Epecuen, de serie van de twee Argentijnen, benadrukt de overweldigende kracht van water. De naam van de serie is gelijk aan die van een dorp in Argentinië waar vroeger vele toeristen op af kwamen, omdat ze geloofden dat het water van het nabijgelegen zoutwatermeer helende eigenschappen had. Daarnaast was het een heilige plek voor de oorspronkelijke bewoners van het land. In 1985 overstroomde de helft van het dorpje echter nadat het meer buiten haar oevers trad. De nasleep van de ramp toont de (vernietigende) kracht van water, zoals op de foto's goed te zien is.       

Foto © Victoria Ines Dobaño & Rodrigo Terrén / Grand Hotel

Diepgang

“De fotografen hebben schoonheid gevonden in een vernield en verlaten landschap. De chaos van de gevallen bakstenen, het geschuurde asfalt, de donkere bomen en half verwoeste gebouwen vormen een pijnlijke herinnering aan een stad waar ooit mensen leefde. Hoewel de keuze moeilijk was, bezat deze serie direct het meeste inzicht en de diepgang die we zochten”, aldus jurylid Sue Steward.


Foto © Victoria Ines Dobaño & Rodrigo Terrén / Riverside

Foto © Victoria Ines Dobaño & Rodrigo Terrén / The Graveyard

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie