Arch Rig is goedkopere follow-focus

jesse kraal 3180 3
De follow-focus is een bijna onmisbaar instrument voor filmers. Het apparaat stelt je in staat soepel de scherpstelling te bedienen. Het nadeel is de hoge prijs van een dergelijk apparaat. De Arch Rig moet uitkomst bieden.

Conventionele follow-focussystemen werken vaak met een getande riem die via een stelwiel de focusring van het objectief bedient. De Arch Rig maakt gebruik van een veel simpelere oplossing, een hendel die je op de focusring bevestigt.

ArchRig

Het systeem lijkt een beetje op de goedkope follow-focus van DSLR Solutions. Het verschil met de Arch Rig is de manier waarop je de focus begrenst. Bij de oplossing van DSLR Solutions gebeurt dat met een  soort van haarspeldjes, de Arch Rig heeft een halve boog over de camera lopen. Twee pennen kun je over de gehele lengte van de boog verschuiven, deze begrenzen de scherpstelling.

De Arch Rig lijkt het product te zijn van een goed idee en een handige klusser. De wat knullige website en de beperkte productfoto's scheppen niet de indruk van een groot bedrijf. De maker is zelf in ieder geval overtuigd van zijn product, getuige onderstaand promotiefilmpje en het feit dat hij patent heeft aangevraagd op zijn vinding. Er staat momenteel één exemplaar te koop op Amazon.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Dennis K.

misschien een klein detail maar de copyright van de website dateert van 2009 dus ja kan deze rig toch niet echt nieuw noemen ....

afbeelding van jesse kraal

De foto's van de Arch Rig zelf zijn wel recent, waarschijnlijk was de website er al eerder en is het product zelf nu ook af.

afbeelding van Henri

In 1972 had ik een "Focus Handle" op de 2,8/80 mm Planar van mijn Hasselblad 500 C/M. Dat was ook een handle die je op de scherpstelring van het objectief bevestigde om sneller te kunnen scherpstellen.
Dat was een sierlijke versie van het lelijks dat ik hier op de foto zie.
Helaas braken die Hasselblad "Focus Handels" altijd af wanneer het vroor; De Planars draaiden zo stroef dat het kunststof van de handle de krachten niet aankon wanneer het koud was.
Bovenstaande constructie zal daar wel geen last van hebben......