'Aptina ontwikkelt fullframe-sensor voor Nikon'

Julian 1482 1
Sensorfabrikant Aptina werkt mogelijk aan een fullframe-sensor voor Nikon. Momenteel gebruikt Nikon sensoren van Sony in haar DX- en FX-camera's. De 1-inchsensor in de Nikon 1-serie is al afkomstig van Aptina.

Het gerucht is afkomstig uit een artikel op een Italiaanse website over sensorfabrikant Aptina Imaging. Hierin bevestigt de fabrikant dat er gewerkt wordt aan een cmos-fullframe-sensor. Aptina maakt zelf geen camera's, maar volgens de geruchten zou de sensor zijn weg naar een Nikon kunnen vinden.

Aptina-sensor in Nikon D600?

Volgens de geruchten zou de Aptina-sensor mogelijk in de Nikon D600 terecht kunnen komen. Dit zou een 'goedkope' FX-camera worden. Eerdere geruchten over deze D600 spraken over een 24-megapixelsensor, vermoedelijk van Sony. Wellicht kan Aptina een goedkopere fullframe-sensor leveren.

Nikon D600 strap

Momenteel gebruikt Nikon sensoren van Sony in haar DX- en FX-camera's. Zo is bijvoorbeeld de 16-megapixelsensor uit de D7000 ook terug te vinden in de Sony NEX-5N en A57. De 24-megapixelsensor uit de Nikon D3200 is waarschijnlijk een afgeleide van de chip in de Sony NEX-7 en A77.

In 2010 presenteerde Aptina op de Photokina een aps-c-sensor. Die sensor hebben we echter nog niet teruggezien in digitale spiegelreflexcamera's. Nikon werkt al samen met Aptina Imaging, in de Nikon 1 J1 en V1 zit een 1-inchsensor van de fabrikant.

Aptina
Aptina MT9H004, 16-megapixel aps-c-cmos

afbeelding van Gideon

D3s sensor is niet van Sony hoor.. Verder zijn wel bijna alle sensoren van Sony