APS-formaat sterft stille dood

jesse kraal 6507 1
Fujifilm stopt vrijwel direct met het leveren van aps-film. Deze kleinere fotorolletjes werden halverwege de jaren '90 geïntroduceerd maar werden nooit een succes, in tegenstelling tot de digitale variant. Er is nu geen enkele fabrikant over die de rolletjes nog fabriceert.

apsAps staat voor 'advanced photo system' en het kleine fotorolletje is dan ook daadwerkelijk geavanceerder dan het klassieke kleinbeeldrolletje. Zo is het filmtransport altijd autmatisch en kun je aan de cassette zien of de film belicht, onbelicht dan wel ontwikkeld is. De film wordt altijd opgeslagen in de cassette, ook na ontwikkeling, zodat de negatieven niet vies of stoffig kunnen worden.

Aardig op papier

Op papier een heel aardig systeem, maar de introductie in 1996 was veel te laat om tot succes te kunnen leiden. De digitale camera begon in diezelfde tijd al langzaam bereikbaar te worden voor consumenten. Het aps-systeem werd met name gebruikt voor analoge compactcamera's, al zijn er ook enkele spiegelreflexcamera's gemaakt die het kleinere rolletje gebruiken.

Nikon Pronea
Zal het geringe succes van aps-slr's, zoals deze Nikon Pronea S alleen aan het filmformaat hebben gelegen of ook aan de vaak wat dubieuze styling?

APS in het digitale tijdperk

In het digitale tijdperk leeft aps nog door als aps-c. De 'c' staat voor classic en is één van de drie formaten waarin de analoge aps-camera's konden fotograferen. Het opname formaat van een aps-c-sensor komt ongeveer overeen met het aps-classic-formaat van 25,1 bij 16,7 millimeter.

Dood verklaard

Al in 2004 stopte Kodak met de productie van aps-films, vorig jaar zette ook Fujifilm de laatste machines stil. De overgebleven voorraden zijn nu dus ook op, waarmee we het analoge aps-formaat definitief dood kunnen verklaren. Al weet je natuurlijk nooit waar Lomography op een gegeven moment mee komt...

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Argoes

Toch jammer van het uiterst sympathiek formaat waar men in alle redelijkheid goed tot zeer goed uit den voeten kon. Sterker nog, men kon er met alle plezier voortreffelijke platen mee schieten in allerlei formaten. Zeer jammer dat dit alles voorgoed verdwenen is. Teloorgang van een handzaam en zeer charmant filmformaat, ik blijf het en velen met mij voelen als een groot tot zeer groot gemis ! En daar is geen woord mis mee.