Jony Ive en Marc Newson ontwerpen Leica M for (RED)

Apple's Jony Ive en Marc Newson (Pentax K-01) ontwerpen Leica

jesse kraal 3029 8
Slechts één exemplaar wordt er gemaakt van de Leica M for (RED). Sommigen zullen daar blij mee zijn, anderen zullen het spijtig vinden. Het ontwerp van Apple's hoofddesigner Jony Ive en Marc Newson ('bekend' van de Pentax K-01) is in ieder geval opvallend.

Sinds de beroemde in verschillende kleuren verkrijgbare iMac uit de jaren '90, is Sir Jony Ive verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van vrijwel alle Apple-producten. De eerste iPod, de iPhones en de fraaie aluminium iMac's en MacBook's, ze komen allemaal uit de pen van Ive. Ook het spraakmakende iOS 7, het nieuwe besturingssysteem van Apple voor de iPhone en iPad is van zijn hand. Marc Newson is minder bekend, hij ontwerpt met name meubilair, maar tekende ook de weinig geliefde Pentax K-01.

Jony Ive Leicva

Voor (RED), een initiatief om met HIV-besmette zwangere vrouwen in Afrika te kunnen voorzien van medicijnen zodat hun ongeboren kind niet met het virus geboren worden, heeft Leica beide designers gevraagd samen één camera te ontwerpen. Deze Leica M for (RED) wordt op 23 november geveild, de opbrengst zal ten goede komen aan (RED). In 2003 werden dagelijks 1500 met HIV-besmette kinderen geboren, nu zijn dat er nog 900. Voor 40 cent per dag kan een moeder medicijnen krijgen die besmetting voorkomt. Het streven is om in 2015 het aantal kinderen dat met het virus wordt geboren terug te brengen tot nul.

Jony Ive Leica

Wat de camera zal opbrengen is nog afwachten, maar het zal zeker een veelvoud zijn van de 6299 euro die je voor een 'gewone' Leica M moet neertellen. De productie nam 735 uur in beslag, er zijn 550 modellen en meer dan 1000 prototype-onderdelen gemaakt, aldus Wired. Vooral de bekleding van aluminium met 21000 perforaties heeft veel hoofdbrekens opgeleverd. 

Leica Ive

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Niels van de Ven

Jammer dat er maar 1 gemaakt word en dat het meteen zo prijzig is! Ik vind het wel een erg mooi design in ieder geval.

afbeelding van marc wallican

komaan samsung, je kon het met de iphone, nu met de leica. Kopiëren die handel! :-)

afbeelding van Patick bateman

Erg strak design! Mooi!!

afbeelding van Duko

Originaliteit is hoe dan ook toe te juichen. Maar dit ding is naar mijn mening helemaal doodgestyleerd. Ach nou ja, het is voor een goed doel en het is er maar eentje...

afbeelding van Rene Gentig

Wat een onzin, ga lekker bijzonder doen, door er één te maken.

afbeelding van Thisafternoon

afbeelding van Pim Geerts

Nieuw zal ie iig meer op moeten brengen dan 60.000 voor deze tweedehands:
http://www.marktplaats.nl/a/antiek-en-kunst/antiek-speelgoed/m729654468-...

afbeelding van popi pipo

Ik wacht wel tot de Zorki versie komt.