Apple vraagt patent aan op compacte cameramodule met optische zoom

Apple vraagt patent aan op compacte cameramodule met optische zoom

PieterMolenaar 1147 0
Apple heeft in de Verenigde Staten een patent aangevraagd op een cameramodule met optische zoom met telebereik voor gebruik in een smartphone. Het ontwerp valt op door zijn geringe grootte vanwege het gebruik van een spiegel of prisma om het optische pad te verlengen en maakt gebruik van in ieder geval één asferisch geslepen lenselement.

In het patent beschrijft het bedrijf uit Cupertino een zogeheten 'folded telephoto camera lens system'. Opvallend is het relatief simpele, compacte ontwerp met slechts vier lenselementen.

Ontwerp

Dit is onder meer mogelijk doordat Apple gebruikmaakt van tenminste één asferisch geslepen lenselement. Het invallende licht door de eerste twee lenselementen, eentje met een positieve refractieindex en een andere met een negatieve met daartussen de aperture, wordt 90 graden van richting veranderd door een spiegel of prisma. De twee glaselementen vlak boven de beeldsensor lijken op de tekening bij het patent in ieder geval beide asferisch te zijn. Deze twee laatste lenselementen kunnen beperkt naar boven en naar beneden verschuiven om te kunnen zoomen. Verschillende varianten worden beschreven, maar een 10x-zoomobjectief behoort tot de mogelijkheden.

Asus Zenfone Zoom

Zogeheten 'folded' zoomobjecten zijn niet nieuw. Camerafabrikant Tessina was in 1957 de eerste die een dergelijke constructie gebruikte om voor zijn kleine Concava S.A.-camera. Ook maakten sommige compactcamera's gebruik van 'gevouwen optiek' voor meer compactheid en minder kwetsbaarheid. In smartphones zijn cameramodules met optische zoom nog een unicum. Asus maakt bij zijn Zenfone Zoom al wel gebruik van een dergelijke cameramodule. Dit betreft echter een ontwerp met twee prisma's en maar liefst 10 lenselementen voor een 3x-zoomontwerp. Het ontwerp van Apple is echter geavanceerder.