Apple presenteert iOS 8

Apple verbetert Camera- en Foto's-apps in iOS 8

Julian 2508 2
Apple heeft op haar jaarlijkse developers conference in San Francisco iOS 8 aangekondigd. Het mobiele besturingssysteem voor de iPad en iPhone krijgt onder andere verbeteringen in de Camera- en Foto's-apps.

Apple iOS 8 bewerkingenApple iOS 7 biedt beperkte mogelijkheden om gemaakte foto's te bewerken in de Foto's-app. Zo kun je kiezen voor 'auto-enhance' en rode ogen verwijderen. In iOS 8 komen er diverse mogelijkheden bij. Met de nieuwe 'Light' slider kun je de helderheid van je foto's aanpassen. Door de slider te verplaatsen worden er achter de schermen diverse parameters aangepast, zoals schaduwen, hooglichten, zwartpunt en contrast. Deze parameters kunnen eventueel achteraf handmatig aangepast worden.

Eveneens nieuw is een functie om de horizon automatisch recht te trekken en de mogelijkheid om andere apps als extensie te gebruiken in de vernieuwde Foto's-app. Begin 2015 brengt Apple ook een versie van de Foto's-app uit voor OS X, waarin alle nieuwe functionaliteit is verwerkt.

Meer controle in de Camera-app en time-lapse-functie

In iOS 8 krijg je krijgt meer controle in de Camera-app: voortaan kun je belichting en focus los van elkaar vastzetten op een specifiek punt in beeld. Dit is al mogelijk met sommige apps, maar in de Camera-app van Apple zelf kun je met iOS 7 enkel focus én belichting vastzetten op een gekozen punt.

Daarnaast voegt Apple een time-lapse-functie toe. Je kunt zelf een intervalperiode instellen, druk vervolgens op record en laat je iOS-apparaat opnemen zolang je wilt. Het werk wordt vervolgens door iOS gedaan, je krijgt direct een video te zien als resultaat.

iCloud-fotobibliotheek

Nieuw is de iCloud-fotobibliotheek. Gemaakte foto's en video's kun je synchroniseren zodat ze in volledige resolutie beschikbaar zijn op andere apparaten.  Voer je een nieuwe bewerking uit op een foto, dan wordt deze in de iCloud gesynchroniseerd. De bewerkingen worden niet-destructief uitgevoerd, je kunt dus altijd terug naar het origineel.

Foto's-app in iOS 8

Nieuwe functies voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars van Foto-apps voor de iPhone en iPad kunnen in iOS 8 aan de slag met PhotoKit, waarmee het framework van de ingebouwde Foto's-app benut kan worden voor betere prestaties, niet-destructieve bewerkingen en de mogelijkheid om gegevens uit de fotobibliotheek te lezen en er gegevens naar weg te schrijven. Daarnaast zijn er nieuwe Camera-API's die ontwikkelaars meer mogelijkheden bieden voor het regelen van scherpstelling, witbalans en belichting.

Beschikbaarheid

Ontwikkelaars kunnen direct aan de slag met iOS 8. Apple maakt de update in de herfst beschikbaar voor het grote publiek. Het nieuwe besturingssysteem zal beschikbaar zijn voor alle iPads en iPhones, vanaf de iPhone 4S en iPad 2.

afbeelding van thomasvanderwillik

En wat te denken van de time lapse functie?

afbeelding van Julian

Goed punt, voegen we toe!