Nieuwe iPad met 2048 x 1536 pixels

Apple presenteert nieuwe iPad met retina-scherm

Julian 3820 0
Apple heeft 'de nieuwe iPad' gelanceerd. De opvolger van de iPad 2 heeft een 9,7-inch ips-scherm met resolutie van 2048 x 1536 pixels. Het kleurgamma van de nieuwe iPad, die vanaf 23 maart in de winkels ligt, zou 44 procent hoger liggen.

Geen iPad 3 of iPad HD, de nieuwe iPad heet simpelweg 'iPad'. Net als bij de iPod Touch is het versienummer in de naam komen te vervallen.

De belangrijkste vernieuwing is meteen een interessante voor fotografen: het scherm heeft een resolutie van 2048 x 1536 pixels gekregen. De diameter is gelijk gebleven, het enorme aantal pixels op het 9,7-inchscherm zorgt voor een pixeldichtheid van 264 dpi, wat vrijwel gelijk staat aan een hoogwaardige afdruk.

iPad retina

Mobiel portfolio

De nieuwe iPad lijkt dan ook ideaal als mobiel portfolio. Volgens Apple is ook de kleurweergave van het scherm verbeterd. Het kleurgamut zou 44 procent hoger liggen dan bij de iPad 2.

Schalen

Omdat Apple het aantal pixels precies heeft verviervoudigd, zullen ook de huidige iPad-apps er goed uit zien op het nieuwe model. Hetzelfde trucje haalde de fabrikant uit bij het verhogen van de resolutie in de iPhone 4. Apple heeft al haar iPad-apps al opgeschaald naar de nieuwe resolutie en vermoedelijk zullen veel grote ontwikkelaars snel volgen.

iPad wit

A5X-processor

Een snellere A5X dual-core-processor moet het grote aantal pixels aansturen. Veel details zijn er over de nieuwe chip niet bekend, maar vooral de grafische processor zou aangepakt zijn ten opzichte van de A5-processor in de iPad 2. Exacte specificaties heeft Apple nog niet gegeven.

5-megapixelcamera

De 5-megapixelcamera aan de achterkant van de nieuwe iPad is vrijwel gelijk aan die in de iPhone 4S. Het lensontwerp bestaat uit vijf elementen en je kunt video opnemen in 1080p. De camera aan de voorkant blijft steken op 0,3 megapixels.

iPad staand

Iets dikker, iets zwaarder

Met gewicht van ca. 650 gram is de nieuwe iPad zo'n 50 gram zwaarder dan zijn voorganger. Ook is de derde iPad zo'n 0,8mm dikker dan de iPad 2. Dat komt door de batterij, die flink vergroot moest worden om de vele pixels van het retina-scherm van stroom te voorzien. De accuduur blijft echter gelijk, volgens Apple kun je de iPad 10 uur gebruiken op een volle lading.

iPhoto voor iPad, iOS 5.1

Samen met de nieuwe iPad presenteert Apple iPhoto voor iOS. Met het pakket kun je op je tablet je foto's beheren en diverse bewerkingen uitvoeren. De app is per direct in de App Store verkrijgbaar voor 3,99 euro.

Ook heeft Apple een update van iOS gelanceerd. In iOS 5.1 kun je zoals verwacht op je iPhone vanaf het lockscreen de camera-app openen.

iPad iPhoto
iPhoto voor iOS

4G, LTE, Spraakherkenning

Ook heeft de nieuwe iPad een aantal vernieuwingen waar we in Nederland nog niet zoveel aan hebben. Zo is er ondersteuning voor de snelle 4G en LTE-netwerken. Waarschijnlijk is 4G pas vanaf 2013 in Nederland beschikbaar. Ook krijgt de nieuwe iPad spraakherkenning, maar de Nederlandse taal is daarvoor nog niet beschikbaar.

Prijs en beschikbaarheid

In Nederland en Belgiƫ is de nieuwe iPad vanaf 23 maart verkrijgbaar. Wil je er snel bij zijn, dan kun je vanaf 16 maart al in Duitsland terecht. De prijzen blijven gelijk aan die van de iPad 2. Het basismodel met wifi en 16GB opslaggeheugen zal vermoedelijk 479 euro kosten.

Voorlopig blijft de iPad 2 ook in het assortiment. In de VS wordt deze 100 dollar goedkoper, we verwachten dat de iPad 2 16GB wifi hier zakt naar een adviesprijs van 379 euro.