Apple-patent toont actioncam, aandeel GoPro gaat onderuit

hermanboots 1617 0
In een patent van Apple zijn ontwerpen te zien die sterk lijken op een actioncam. Na het verschijnen van diverse nieuwsberichten over het patent daalde het aandeel van GoPro met twaalf procent. Verschillende nieuwssites interpreteren het patent anders.

Het patent van Apple dat op 13 januari verscheen toont een draagbare, op afstand bedienbare actiecamera. Volgens Reuters noemt het patent specifieke nadelen van de GoPro-camera's en wekt het de suggestie dat Apple nu actief bezig is met een product dat onder dit patent valt.

De berichtgeving op diverse websites veroorzaakte een daling van twaalf procent van het GoPro-aandeel. GoPro ging in juni 2014 naar de beurs. De koers schommelt sindsdien flink. Aanvankelijk was een aandeel 24 dollar waard. In oktober liep de waarde op tot meer dan 90 dollar. Sindsdien schommelt het aandeel behoorlijk. De daling van deze week is echter het steilst sinds augustus. Inmiddels lijken de gemoederen weer wat gedaald en zit het aandeel weer in de lift.

GoPro-aandeel
Het GoPro-aandeel de afgelopen maanden - Bron: NASDAQ

Ondanks dat Apple een patent heeft verkregen is het lang niet zeker dat het bedrijf met een GoPro-concurrent komt. Bedrijven als Apple verkrijgen jaarlijks duizenden patenten waarvan het merendeel nooit tot een daadwerkelijk product leidt.

Apple Insider geeft aan dat het een patent betreft dat Apple van Kodak heeft gekocht in 2013. De nieuwe publicatie zou om een kleine update gaan. GoPro hoeft zich volgens Apple Insider geen zorgen hoeft te maken. Het patent kan wijzen op het integreren van soortgelijke technieken in bestaande Apple producten. Mocht Apple toch aan een actioncam werken dan verwacht Appel Insider dat er nieuwe patenten bij Apple zelf vandaan komen.

Patent apple GoPro
Het patent toont onder andere bevestigingsaccessoires voor de potentiele actioncam