Apple OS X El Capitan biedt betere prestaties met Adobe CC

Julian 2919 0
Deze herfst brengt Apple een nieuwe versie van besturingssysteem OS X uit. De update moet onder andere zorgen voor betere prestaties van de Adobe Creative Cloud-software. Dat is te danken aan Apple's Metal framework, waarmee de grafische kaart efficiƫnter kan worden ingezet.

Op Apple's WWDC-ontwikkelaarsconferentie in San Francisco heeft het bedrijf OS X 10.11 El Capitan aangekondigd. De nieuwe versie van het besturingssysteem is vernoemd naar een bergwand in het natuurpark Yosemite. De huidige versie, OS X 10.10, heeft de bijnaam Yosemite.

Apple OS X El Capitan

Metal

De nieuwe versie staat in het teken van verbeterd gebruiksgemak en betere prestaties. Volgens Apple worden apps veertig procent sneller geladen en gaat het wisselen tussen programma's twee keer zo snel. Dat is te danken aan Apple's Metal framework, dat vijftig procent sneller en veertig procent efficiƫnter is dan OpenGL.

Vooral bij software die veel gebruikmaakt van de grafische kaart (gpu) in Apple-computers en -laptops zal een flinke prestatieverbetering te zien zijn. Adobe voegde onlangs gpu-ondersteuning toe in Lightroom 6, Lightroom CC en Adobe Camera Raw. Pakketten als Photoshop CC, Premiere Pro en After Effects maken al langer gebruik van de gpu voor sommige taken.

Volgens Apple gaat renderen met Adobe After Effects CC in Apple OS X El Capitan acht keer sneller dan voorheen. Of programma's als Lightroom en Photoshop van eenzelfde boost zullen profiteren is nog niet bekend.

In de herfst van 2015 wordt de update gratis uitgerold naar alle Apple-computers. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de beta van OS X 10.11.

Apple El Capitan Macbook