Apple komt met iPad Mini en geeft iPad snellere processor

Julian 3322 0
Apple heeft de iPad Mini geïntroduceerd. Handig om je digitale portfolio in compact formaat mee te nemen. De 7,9-inchtablet heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels. Ook heeft Apple de 'grote' iPad een nieuwe processor gegeven.

De aankondiging van de iPad Mini was geen verrassing, lang gingen er al geruchten over een kleinere tablet van Apple. Nu is die dan ook gekomen. Het formaat van 7,9-inch lijkt niet veel kleiner dan de 9,7-inch van de eerdere iPads, de behuizing van de iPad Mini is echter een stuk kleiner, omdat de randen rondom het scherm kleiner zijn. Het formaat van de kleine iPad is vergelijkbaar met de 7-inch Androidtablets, zoals de Google Nexus-tablet.

iPad Mini wit

Ondanks een aluminiumbehuizing is de iPad mini met 308 gram een stuk lichter en de dikte is afgenomen naar 7,2 mm, de 'gewone' iPad is ongeveer een centimeter dik. De accu is goed voor tien uur gebruik.

iPad mini

Met resolutie van 1024 x 768 pixels toont de iPad mini een stuk minder detail dan de 9,7-inch iPad met Retinascherm van 2048 x 1536 pixels. Wel is de mini iets gedetailleerder dan de iPad 2, omdat een gelijk aantal pixels op een kleiner scherm getoond wordt.

Qua specificaties is de iPad mini vergelijkbaar met de iPad 2. Je haalt dus niet het nieuwste van het nieuwste in huis. Daar staat dan ook een wat lager prijskaartje tegenover, het goedkoopste model kost 329 euro. De iPad mini ligt 2 november in de winkels.

iPad met snellere processor

Met weinig tamtam heeft Apple ook een nieuwe 9,7-inch iPad gelanceerd. Heb je begin dit jaar een nieuwe iPad gekocht, dan hoef je niet direct naar de winkel te hollen voor het nieuwste model. De update brengt een snellere A6X-processor naar de tablet en de Lightning-connector, die met de iPhone 5 geïntroduceerd werd. Het Retinascherm, geliefd bij fotografen, blijft gelijk. De prijs van de geüpdate iPad blijft gelijk: vanaf 499 euro voor het wifi-model met 16GB.

iPad retina

13-inch MacBook Pro Retina

Na de 15-inch MacBook Pro met Retinascherm is er nu ook een 13-inchmodel met hoge resolutie. Het aantal pixels is zowel in de hoogte als breedte verdubbeld: van 1280 x 800 naar 2560 x 1600. Het gaat om een ips-paneel met grote inkijkhoek.

iMacApple heeft de optische drive achterwegen gelaten. De dikte is daardoor beperkt gebleven tot 1,9 centimeter en het gewicht blijft op 1,6 kilogram steken. Wel is een geheugenkaartlezer aanwezig en kun je usb-3.0- en Thunderbolt-apparaten aansluiten. Prijzen beginnen bij 1779 euro.

Nieuwe iMac's

Ook van de iMac heeft Apple een nieuwe generatie gepresenteerd. De all-in-one heeft een nog dunnere behuizing gekregen. Op het dunste punt slechts 5mm dik. Dat ziet er bijzonder plat uit als je de productfoto's van Apple bekijkt. Neem een kijkje van de zijkant en je ziet dat er toch nog een bult achter het scherm zit.

Zowel de 21,5-inch als de 27-inch iMac worden vernieuwd. Het scherm reflecteert volgens Apple 75 procent minder, goed nieuws voor fotografen. De kleinste iMac heeft een vanafprijs van 1379 euro, het grote model moet minimaal 1899 euro kosten.