Apple iPhoto '09

Redactie 727 0
Blikvanger binnen Apple's nieuwe iLife-suite is iPhoto ’09. Het bewerk- en beheerpakket herkent gezichten en pint de foto’s van de Mac-gebruiker vast op de landkaart.

Nieuw is onder andere de manier waarop iPhoto je foto's automatisch kan ordenen. Het pakket verdeelt je fotocollectie in ‘Gebeurtenissen’, gebaseerd op de opnamedata. Daarnaast is er ook een groep ‘Gezichten’ en ‘Plaatsen’ bijgekomen. Wie het beheer van zijn dierbaar kiekwerk niet graag uit handen geeft, kan uiteraard de foto’s in eigen albums organiseren.

Gezichtsherkenning

Indrukwekkend is de technologie waarmee iPhoto gezichten herkent. Het programma scant automatisch je bibliotheek op gezichten. Deze kun je vervolgens een naam toekennen. Naarmate je het gezicht van dezelfde persoon enkele keren hebt aangeduid, zal iPhoto zelf suggesties doen met foto’s waarop dezelfde persoon staat.

iPhoto '09 scant je fotocollectie automatisch op gezichten en herkent deze als persoon.

Facebook en Flickr

De functies om foto’s te verbeteren zijn eveneens intelligenter geworden. Zo kun je de bij de correctie van de kleurverzadiging aangeven dat er niet mag worden geraakt aan de huidtinten. Met de schuifknop ‘Definitie’ kun je foto’s scherper en meer gedetailleerd maken. Selecteer de plaatjes die je wil publiceren op het internet en gebruik de knoppen om de gegevens met één muisklikje rechtstreeks op MobileMe, Flickr of Facebook te zetten.

Geotagging

Wie plaatjes schiet met een camera die de geografische coördinaten aan het fotobestand koppelt, zal zien dat iPhoto de plaats waar hij de foto heeft gemaakt automatisch op de kaart pint. De software maakt gebruik van de Google-kaarten.

iPhoto '09 is onderdeel van iLife ’09 en staat standaard op iedere nieuwe Mac geïnstalleerd. Je kunt het pakket los kopen voor €79 (incl. btw).

De nieuwe geotagging-functie, waarmee je foto's automatisch op een kaart prikt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie