Apple iPad: eerste hands-on als fotograaf

Redactie 827 0
De iPad is nu al dé gadget van 2010, maar wat kun je ermee als fotograaf? Wij hadden na wat brutale telefoontjes het speeltje enkele dagen na het verschijnen in de VS op de redactie liggen. Maandag volgt een uitgebreide bespreking, hier alvast een korte hands-on.

De afgelopen dagen hebben we de iPad uitgebreid kunnen testen. We hebben veel foto's bekeken, websites bezocht en applicaties gedownload. Onze eerste indruk is overwegend positief. Het apparaat is gebruiksvriendelijk, heeft een schitterend beeldscherm voor de weergave van foto's en hd-video en heeft een aantal interessante mogelijkheden voor fotografieliefhebbers.

Het beeldscherm is voorzien van een ips-paneel, wat voor een goede kleurweergave en een ruime inkijkhoek garant staat. Wel is het 4:3-formaat niet ideaal; een 3:2-formaat zou voor fotografen een logischer formaat zijn geweest. Toch zijn we tevreden met de eerste indrukken; foto-apps komen goed tot hun recht en het bekijken van foto's op de iPad is een ervaring die je niet snel evenaart met een willekeurige andere tablet.

Coating

De reflecterende coating zorgt voor 'knallende' kleuren en contrasten en zorgt ervoor dat foto's van het scherm spatten. Helaas is het bij invallend, fel zonlicht wat lastiger afleesbaar. Toch doet Apple het hier beter dan veel andere fabrikanten, bij wie je soms totaal niets meer ziet bij gebruik in de buitenlucht. Vette vingers kunnen wel snel de pret bederven, dus zorg altijd voor een poetsdoekje in je broekzak.

Het slepen, roteren en bladeren tussen foto's gaat net zo soepel als op de iPhone. De gebruikte A4-processor en grafische chip hebben zichtbaar geen enkele moeite met de weergave van foto's.


Portfolio

Mede dankzij het goede beeldscherm kun je de iPad goed gebruiken om je portfolio te tonen. Foto's kunnen via iTunes op de iPad worden gezet en in verschillende mappen worden geplaatst. Hierdoor kan je de foto's die je wilt tonen afstemmen op de opdrachtgever.

Portfolio's van andere fotografen bekijken via internet zal minder makkelijk gaan. Veel fotografen gebruiken flash op hun websites. En flash wordt niet ondersteund op de iPad. Een avondje portfolio’s surfen op je iPad kan zodoende een hoop lege websites opleveren.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie