Apple introduceert iPhone 6s en 6s Plus met 12-megapixelcamera

Julian 1716 0
Apple heeft de iPhone 6s en 6s Plus geïntroduceerd. Zoals gebruikelijk bij de S-modellen, is het uiterlijk vrijwel niet gewijzigd ten opzichte van de voorgangers. De vernieuwingen zitten aan de binnenkant. Zo krijgen de iPhones onder andere een nieuwe camera.

Apple heeft de iPhone 6s en 6s Plus onthult op het evenement waar ook de iPad Pro werd aangekondigd. De nieuwe smartphones hebben dezelfde schermafmetingen, respectievelijk 4,7- en 5,5-inch, en ook dezelfde resoluties als hun voorgangers.

iPhone 6S

Naast een nieuwe A9-processor, die volgens  Apple tot 70 procent sneller is dan de A8-chip in de iPhone 6, geeft Apple de nieuwe iPhones een drukgevoelig touchscreen. Het scherm kan niet alleen aanrakingen registreren, maar weet ook hoe hard er op het scherm gedrukt wordt.

Apple noemt de techniek 3D Touch. Met het drukgevoelige scherm is het bijvoorbeeld mogelijk om een voorbeeld van een mailtje of een foto te bekijken door er zacht op te drukken. Het betreffende item wordt geopend bij een hardere druk.

12-megapixelcamera en Live Photos

Zoals werd voorspeld krijgen de iPhone 6s en 6s Plus een nieuwe 12-megapixelcamera. Een upgrade van vier megapixels ten opzichte van de voorgaande modellen. Alleen de iPhone 6s Plus heeft optische beeldstabilisatie.

De nieuwe iPhones kunnen filmen in 4K-resolutie en de slow-motioncapaciteiten zijn verbeterd. Filmen is nu mogelijk met 120 fps in 1080p en 240 fps in 720p-resolutie.

iPhone 6s Camera

Met de nieuwe Live Photos-functie wordt er bij het maken van iedere foto ook een filmpje met geluid gemaakt, anderhalve seconde voor en na de opname. Zo kun je achteraf de foto's en het moment er omheen terugkijken.

De selfiecamera maakt foto's met 5-megapixelresolutie. Het scherm van de iPhones kan gebruikt worden als flits. Tijdelijk kan het display drie keer zoveel licht als bij normaal gebruik afgeven.

De behuizing van de nieuwe modellen is gemaakt van steviger aluminium. Dat moet een nieuwe 'bendgate' voorkomen. Het gevolg hiervan is dat de iPhone 6s en 6s Plus iets zwaarder zijn. Het verschil is echter beperkt tot enkele grammen ten opzichte van de voorgangers.

Apple brengt de iPhone 6s en 6s Plus uit met iOS 9. Ook oudere iPhones, tot de 4S, kunnen straks worden geüpdatet naar het nieuwe besturingssysteem.

Prijs en beschikbaarheid

In een aantal landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, gaan de nieuwe iPhones vanaf 25 september in de verkoop. Wanneer de iPhone 6s en 6s Plus in de Benelux verkrijgbaar zijn is nog niet bekend. In Frankrijk kosten de 16GB-uitvoeringen van de toestellen respectievelijk 749 en 859 euro.