Apple introduceert iPad 2 met camera's

Julian 1229 0
Als fotograaf heb je er nu nog een excuus bij om Apple's nieuwste gadget in huis te halen. De iPad 2 is namelijk voorzien van twee camera's. Niet echt een verrassing, maar nu toch echt officieel. Al blijven de specificaties deels onduidelijk.

Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe iPad zo'n honderd gram lichter en met 8,8mm een stuk dunner dan het 13,4mm dikke eerste exemplaar. Het 9.7-inch ips-scherm met 1024x768 pixels blijft gelijk aan zijn voorganger.

Nieuw is de A5-dualcoreprocessor, die ook zijn werk op 1Ghz doet, maar over twee reken­kernen beschikt. Of er meer werkgeheugen in de nieuwe iPad zit is onduidelijk, maar het lijkt waarschijnlijk gezien zelfs de iPhone 4 (512MB) momenteel over meer geheugen beschikt dan de eerste iPad (256MB).

Camera's

In de iPad 2 zitten twee camera's. Aan de voorkant moet je het doen met vga-resolutie, zowel voor foto's als video. Deze camera is bedoeld voor FaceTime, ofwel videobellen. De camera aan de achterkant filmt in 720p-resolutie met 30 fps. Onduidelijk is met hoeveel megapixels foto's uit deze module komen, in de lijst met specificaties laat Apple daar niets over los. Mogelijk gaat het om dezelfde 5-megapixelmodule die ook in de iPhone 4 te vinden is.

Prijs en verkrijgbaarheid

Vanaf 11 maart ligt de iPad 2 in de Amerikaanse Apple Store, dan zal snel duidelijk worden hoe de foto's gemaakt met de tablet eruit komen te zien. In Nederland moet je nog wachten tot 25 maart. De iPad 2 krijgt dezelfde adviesprijzen als het huidige model, van 499 tot 799 euro.

Apple doet momenteel de eerste versie van de iPad in de uitverkoop, het 16GB WiFi-model koop je nu voor 379 euro. Ook de andere modellen zijn zo'n honderd euro in prijs gezakt.