Apple introduceert Aperture 3

Julian 825 0
Apple komt met een nieuwe versie van haar fotobeheer en -bewerkpakket. Aperture 3 krijgt meer dan 200 nieuwe functies en bouwt onder andere voort op iPhoto 09. Aan diavoorstellingen kun je ook HD-video toevoegen.

Een jaar na de introductie van Aperture 2 komt Apple met versie 3 van het fotobewerk en -beheerpakket. De nieuwe versie brengt meer dan 200 nieuwe functies, waaronder Faces, Places en Brushes. Het ordenen van grote aantallen foto’s is gemakkelijker gemaakt volgens de makers, door gebruik te maken van de functies voor gezichten en plaatsen die in iPhoto 09 geïntroduceerd werden.

Faces

De Faces-functie werkt op basis van gezichtsdetectie en -herkenning, zodat je foto's kunt zoeken en rangschikken op de mensen die erop staan. Daarbij heb je de keuze of je de gezichten op alle foto's in je gehele bibliotheek wilt zien, of alleen die in een bepaald project. In een nieuwe weergavemodus, die de ordening vlot laat verlopen, laat Aperture 3 alle gedetecteerde gezichten zien waaraan nog geen naam is gekoppeld.


Places

Met de Places-functie vind je snel terug waar je je foto's hebt genomen, en net als in iPhoto converteert de Places-functie de gps-coördinaten automatisch naar een herkenbare plaatsnaam. In Aperture 3 kun je een plaats aan een foto koppelen door de foto naar een kaart te slepen of door de plaatsbepalingsgegevens te gebruiken die afkomstig zijn van je camera met gps, traceerapparaat of iPhone.


Brushes

Met de nieuwe Brushes-functie kun je retoucheren door effecten op je foto te "schilderen". Aperture 3 bevat 15 Quick Brushes waarmee je de meest gebruikte effecten, zoals Dodge, Burn, Polarize en Blur, direct kunt toepassen zonder dat je gebruik hoeft te maken van lagen of maskers. Met tientallen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen kun je met een enkele klik een bepaalde stijl op de hele foto toepassen.


Diavoorstellingen

In de nieuwe diafunctie in Aperture 3 kun je foto’s combineren met geluid, titels en HD-video.
Alle diavoorstellingen kun je exporteren naar iTunes en vervolgens op je iPhone of iPod
touch zetten.Aperture 3 werkt als 64-bits-programma onder Mac OS X Snow Leopard op Macs met een Intel Core 2 Duo-processor.

Prijs en verkrijgbaarheid

Aperture 3 is verkrijgbaar in de Apple Store en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 199 euro.

Huidige Aperture-gebruikers kunnen een upgrade aanschaffen voor een adviesprijs van 99 euro. Een 30 dagen probeerversie is gratis te downloaden.

Meer informatie en filmpjes over het nieuwe pakket vind je op www.apple.com/nl/aperture.