Apple brengt Final Cut Pro X uit

Julian 1957 0
Apple heeft Final Cut Pro X uitgebracht. De nieuwe versie van het videobewerkings-pakket heeft een magnetische tijdlijn, waarop je zonder sporen kunt editen op een 'flexibel canvas'. Het pakket kost 239,99 euro.

De Magnetic Timeline vormt volgens Apple het kloppend hart van Final Cut Pro X. Je hoeft niet meer met sporen te werken, fragmenten kun je op elke gewenste plek neerzetten, waarna de andere fragmenten meteen opschuiven. Met Clip Connections kun je primaire fragmenten uit het verhaal koppelen aan andere elementen, zoals titels en geluidseffecten. Ze blijven synchroon lopen, ook als je ze verplaatst.

Verhalende elementen kun je groeperen in een 'Compound Clip', die je vervolgens als één fragment kan bewerken. Ook nieuw is de Auditions-functie, waarmee je snel tussen groepen fragmenten kunt schakelen om meerdere takes met elkaar te vergelijken.

Automatische contentanalyse

Je kunt automatische contentanalyse loslaten op je mediabestanden. Bij het importeren worden ze gescand en wordt er een tag met informatie aan toegevoegd. Aan de hand van die informatie worden de fragmenten dynamisch in Smart Collections onderverdeeld. Zo kun je zoeken op close-up, medium of wide shots, mediumtype en aantal personen in het shot.

64-bits

Final Cut Pro X is opnieuw ontwikkeld en geoptimaliseerd voor 64-bits-systemen. Volgens Apple hoef je 'nooit meer te wachten', ook als je met 4K-video werkt. Final Cut Pro X maakt gebruik van multi-threaded verwerking en van de grafische processor op de videokaart.

Motion 5 en Compressor 4

Naast Final Cut Pro X lanceert Apple twee aanvullende programma's: Motion 5 voor animaties en Compressor 4 voor geavanceerde mediacodering. Beide zijn verkrijgbaar in de Mac App Store voor 39,99 euro per stuk.

Prijs en verkrijgbaarheid

Final Cut Pro X is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store en kost 239,99 euro. Meer informatie over het videobewerkingspakket en een overzicht van de systeemeisen vind je op www.apple.com/nl/finalcutpro.