Apparatuur voor professionals: statieven

Senta Bemelman 2076 0
Hoe groter en degelijker de camera, hoe zwaarder die wordt. Of je nu binnen of buiten fotografeert, om de beste resultaten aan je klant te kunnen bieden, is de stap naar een statief snel genomen. Het is wel belangrijk om stil te staan bij deze keuze. Het juiste statief kan je camera dragen, maar is ook een genot om mee te werken. Daarentegen zal het verkeerde statief snel in de kast belanden, omdat het te groot, te klein of simpelweg onhandig is. We bekijken de Gitzo GT3542 en de Sirui R4203L, twee uitstekende carbonstatieven die voor veel professionals interessant zullen zijn.

Gitzo GT3542

Wat EIZO is voor monitoren, is Gitzo voor statieven. De topkwaliteit carbonstatieven uit de Mountaineer-serie staan bekend om hun stabiliteit en lichte gewicht en zijn daardoor breed inzetbaar. Deze Series 3-uitvoering is bij uitstek geschikt voor professioneel gebruik. Dankzij het extra stijve Carbon eXact-materiaal heb je de beschikking over een draagvermogen van 21 kilo, waardoor je zo'n beetje alle mogelijke combinaties van camera's en objectieven rotsvast kunt neerzetten. Het statief weegt echter maar 1,86 kilo, een vedergewicht in vergelijking met aluminium statieven. Dit opent bovendien mogelijkheden voor professionele fotografen die graag filmen op locatie. Met een maximale hoogte van 162 cm heb je, in combinatie met een statiefkop, een prettige werkhoogte. Dit scheelt rug- en nekklachten. De statiefpoten bestaan uit vier secties die met stevige draaisluitingen te verstellen zijn. Eenmaal opgevouwen blijft er een pakketje over van 54 centimeter dat je met gemak over je schouder kunt meedragen.

Specificaties

Prijs: € 795,-
Materiaal: Carbon eXact
Min. Hoogte: 15 cm
Max. Hoogte: 162 cm
Aantal segmenten: 4
Lengte opgevouwen: 54cm
Gewicht: 1,86 kilo
Draagvermogen: 21 kg
Informatie: www.transcontinenta.nl/gitzo

Sirui R4203L

Ook Sirui maakt krachtpatsers van statieven. De oerdegelijke Reporter-serie is bovendien voorzien van een flinke werkhoogte. Zelfs zonder statiefkop kan het statief uitgeschoven worden tot 180 cm, waardoor de meeste fotografen op een comfortabele hoogte kunnen werken, zonder te hoeven bukken om door de zoeker te kijken. Het statief is daardoor iets groter en zwaarder dan de Gitzo, maar kan met een draagvermogen van twintig kilo evenveel tillen. De statiefpoten bestaan uit drie secties, waardoor de lengte terug te dringen is tot 76,5 cm. Onder de poten vind je lange spikes om het statief mee vast te zetten in zachte ondergrond. Voor extra stabiliteit beschikt de Sirui R4203L over een haak waaraan je extra gewicht, zoals een tas, kunt hangen. Door de statiefplaat te verwijderen, kun je bovendien gebruikmaken van 75mm of 100mm bowlcups voor het waterpas zetten van videocamera's. Het statief wordt geleverd in een stevige draagtas.  

Specificaties 

Prijs: € 599,-
Materiaal: Carbon
Min. Hoogte: 90 cm
Max. Hoogte: 180 cm
Aantal segmenten: 3
Lengte opgevouwen: 76,5 cm
Gewicht: 2,40 kilo
Draagvermogen: 20 kg
Informatie: www.tse-imaging.nl/ nl/sirui  

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta