Apparatuur voor professionals: monitoren

Apparatuur voor professionals: monitoren

Senta Bemelman 2602 1
Een fotograaf kan niet zonder een goede monitor, want tijdens het nabewerken in Photoshop of Lightroom wil je dat elke kleur naar werkelijkheid wordt weergegeven. Bovendien bieden de huidige grote 4K-monitoren met hun hoge resolutie uitzonderlijk veel werkruimte, handig voor elke professional. De EIZO ColorEdge CG318-4K en de BenQ SW2700PT worden onder de loep genomen.

EIZO ColorEdge CG318-4K

Wie monitor zegt, zegt EIZO. De fabrikant houdt een naam hoog door topkwaliteit monitoren te leveren aan professionele fotografen, filmmakers en de grafische sector. Zo ook met de ColorEdge CG318-4K. De flinke 31-inch 4K-monitor is geschikt voor zowel fotografen als filmmakers en is voorzien van een voorgekalibreerd ips-paneel dat 99 procent van de Adobe RGB-kleurruimte kan laten zien. Daarnaast geeft de monitor 98 procent van de DCI-P3-kleurruimte weer, de standaard kleurruimte uit de cinema-wereld. Kleuren worden waarheidsgetrouw weergegeven door de 16-bits Look-Up Table en het 10-bits paneel.

Verder heeft de ColorEdge CG318-4K een ingebouwde kalibratiesensor. Je hoeft de monitor dus niet zelf af te stellen, de monitor zal zelf periodiek een scan uitvoeren. EIZO levert twee kalibratieprogramma's: ColorNavigator NX en ColorNavigator 6. Hiermee kun je normwaarden voor helderheid, gamma en witpunt vastleggen, en een ICC-profiel samenstellen. Dankzij de bijgeleverde kap heb je geen last van invallend licht, waardoor je kleurweergave niet verstoord kan worden. De monitor heeft een pittig prijskaartje, maar EIZO levert daarvoor wel een kwaliteitsproduct waar je jaren, misschien decennia mee vooruit kunt. Daarnaast krijg je vijf jaar garantie op de monitor, inclusief on-site exchange en een helderheidsgarantie tot tienduizend uur, ideaal voor de veeleisende gebruiker.

Specificaties

Prijs: € 4.489,-
Diameter: 31-inch
Paneel: 10-bit wide-gamut-ips
Resolutie: 4096 x 2160
Aansluitingen: 2 x DisplayPort1.2, 2 x HDMI
Informatie: www.eizo.nl

BenQ SW2700PT

Voor een betaalbaar alternatief ben je bij BenQ aan het juiste adres. Zij ontwierpen de 27-inch SW2700PT specifiek voor fotografen en hebben hem bijzonder compleet uitgevoerd. De monitor beschikt niet over de grote 4K-resolutie, maar biedt met de WQHD-resolutie van 2560 x 1440 enorm veel werkruimte. Ook dit ips-paneel komt voorgekalibreerd uit de fabriek en, net als de grotere EIZO, kan de SW2700PT 99 procent van de Adobe RGB-kleurruimte weergeven. Daarnaast heb je met een viertal presets de mogelijkheid om bijvoorbeeld over te schakelen naar zwart-witweergave of een voorinstelling voor het ontwerpen van websites. Bovendien heeft BenQ op het gebied van bediening, als een van de weinige fabrikanten in de markt, meegedacht met de consument. In plaats van kleine knopjes onderaan het scherm heeft de SW2700PT een gebruiksvriendelijke OSD-controller, waarmee je in de menustructuur navigeert. Hierdoor wordt het aanpassen van je monitorinstellingen een stuk makkelijker. Om de monitor te kalibreren is een aparte kalibratietool van X-Rite of Datacolor nodig.

BenQ levert haar eigen Palette Master Element-kalibratiesoftware mee, die samenwerkt met deze sensoren, zodat deze tot het beste resultaat komen. Je hebt hierbij de keuze uit een basis- of uitgebreide kalibratie. De uitgebreide optie neemt zo'n twintig minuten in beslag, maar zorgt voor uitstekende kleurechtheid. Handig is ook de ingebouwde kaartlezer, zodat je je geheugenkaarten rechtstreeks in de monitor kunt steken, zonder gedoe met kabels. Tot slot wordt de monitor geleverd inclusief kap en is hij traploos in hoogte verstelbaar en kantelbaar.  


Specificaties

Prijs: € 799,-
Diameter: 27-inch
Paneel: 10-bit wide-gamut-ips
Resolutie: 2560 x 1440
Aansluitingen: DisplayPort1.2, HDMI, DVI-D, 2 x USB 3.0, hoofdtelefoon
Informatie: www.benq.nl

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Smit

Eizo heeft zelf ook een prima 27 " WQHD alternatief in de vorm van de CS270.