App voor iOS 8 geeft handmatige controle over iPhone-camera

Julian 10360 0
Zelf de sluitertijd, witbalans en iso-waarde van je iPhone-camera instellen? Dat was tot voort onmogelijk. Met iOS 8 geeft Apple ontwikkelaars meer toegang tot de camera. Ontwikkelaar William Wilkinson heeft daar gebruik van gemaakt voor de app 'Manual'.

Er zijn talloze camera-apps voor iOS die je extra functies en instellingen bieden. Een app voor complete handmatige controle was er echter nog niet. Apple gaf ontwikkelaars niet genoeg permissies om dit mogelijk te maken. In iOS 8 is dat echter veranderd en de eerste app die volledige handmatige belichting met de iPhone mogelijk maakt is nu verschenen.

Manual iPhone

Manual – Custom exposure camera

Met de app Manual, in de App Store te koop voor 1,79 euro, krijg je volledige handmatige controle over de sluitertijd, iso-waarde, witbalans, scherpstelling en belichtingscompensatie van de camera in je iPhone of iPad. De app werkt met alle Apple-apparaten die op iOS 8 draaien.

Het diafragma kun je niet wijzigen. Dat komt omdat de iPhone-camera's (net als vrijwel alle andere smartphones) over een vast diafragma beschikken dat niet is aan te passen.

De app laat het effect van de instellingen live zien op het scherm, ook is er een histogram aanwezig. Daarnaast is er een 'Fill Flash'-modus voor de flitser, een grid waarmee je het scherm opdeelt volgens regel van derden en een exif-viewer aanwezig.