AP straft fotograaf voor wegklonen eigen schaduw

Julian 2474 0
Associated Press heeft duizenden foto's van freelancefotograaf Miguel Tovar verwijderd uit haar archief. Tovar kloonde zijn eigen schaduw uit een foto. Reden voor AP om alle leden een memo te sturen over de richtlijnen voor beeldbewerking.

Miguel Tovar kloonde ietwat slordig zijn eigen schaduw uit een foto van voetballende kinderen in Argentinië. Dat bleef niet onopgemerkt door zijn werkgever. Het AP reageert fel op de beeldmanipulatie; Niet alleen de bewerkte foto, maar het complete archief met meer dan duizenden foto's van Tovar wordt verwijderd uit de databank van AP.

Het AP zegt geen aanwijzingen te hebben dat ook andere foto's zijn gemanipuleerd. Toch verbreekt het agentschap al haar banden met de fotograaf en zal hij nooit meer voor AP mogen werken.

De manipulatie is ook aanleiding voor AP om al haar fotografen een memo te sturen, waarin ze herinnerd worden aan de richtlijnen van het agentschap. Alleen kleine aanpassingen in Photoshop zijn acceptabel. De volledige richtlijnen zijn na te lezen op de AP-website.

Foto met weggekloonde schaduw © AP/Miguel Tovar