Anton Hammerl omgekomen in Libië

Redactie 1155 0
Fotojournalist Anton Hammerl is 5 april doodgeschoten in een woestijn in Libië, door troepen van Gadaffi. Dit nieuws vertelde de onlangs bevrijdde collega's van Hammerl aan de familie van de fotograaf.

Gisteravond kreeg Hammerl's familie het slechte nieuws te horen. Fotografen James Foley en Clare Gillis, die tegelijkertijd met Anton Hammerl in Libië waren, konden het nieuws nu pas melden. Zij werden vastgehouden door Gadaffi's troepen en konden niet eerder over het voorval praten.

Reactie

De familie van Hammerl plaatste vannochtend op de speciale 'Red Anton Hammerl' facebookpagina  een kort bericht met daarin het slechte nieuws. Hierin werd het volgende verteld: 'Op 5 april 2011 is Anton neergeschoten door Gadaffi's troepen in een zeer afgelegen locatie in de Libische woestijn. Volgens ooggetuigen had hij verwondingen die hij, zonder medische hulp, niet zou kunnen overleven. Vanaf het moment dat Anton verdwenen is hebben we geleefd in hoop, de Libische functionarissen hadden ons namelijk verzekerd dat ze Hammerl hadden. Het is ondraaglijk wreed dat bij Gaddafi's onderdanen het lot van Anton al lang bekend was, maar dat ze ervoor gekozen hebben om het geheim te houden.'

Vuurgevecht

Collega's James Foley en Clare Gillis vertelden aan Global Post precies hoe het was gegaan. Zo laten ze weten dat ze samen met Hammerl bij een, door de rebellen opgezette frontlinie, beschoten werden door aanhangers van Gaddafi. Tijdens het vuurgevecht werd Hammerl geraakt in zijn buik en bleef hij op de grond liggen. Foley, Gillis en naaste collega Manu Brabo werden meegenomen door Gadaffi's troepen en Anton werd achtergelaten. Ze konden zien dat zijn verwondingen zeer ernstig waren en dat hij het waarschijnlijk niet zou overleven.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie