Anton Corbijn wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011

Redactie 1036 0
Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 gewonnen. Hoewel Corbijn zich nu al winnaar mag noemen krijg hij zijn prijs; een geldbedrag van 75.000 euro en een eigen cultuurfonds, pas eind november in handen.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een grootheid op cultureel gebied. Volgens het Cultuurfonds wordt de prijs dit jaar aan Anton Corbijn uitgereikt vanwege zijn bijdrage als beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie. Ook is hij een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art-director, zo schrijft het Cultuurfonds.

Anton Corbijn

Corbijn begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van popconcerten, waarvan veel foto's in het muziektijdschrift Oor verschenen. Vanuit Londen brak hij internationaal door met portretfotografie van onder andere Tom Waits, U2, Johnny Cash, Nelson Mandela en David Bowie. Verder ontwierp hij plantenhoezen en concertdecors en regisseerde hij videoclips. Als regisseur werd hij bekend met de films Control (2007) en The American (2010).

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud.

Naast het geldbedrag van 75.000 euro krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met eveneens een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen. De prijs wordt 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw in Amsterdam.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie