Anton Corbijn ontvangt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

charlottelipic 3660 0
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt 28 november door Prinses Maxima uitgereikt. De jury koos Anton Corbijn als winnaar van dit jaar. Bij de uitreiking zijn de bandleden van U2 en Coldplay, die Corbijn eerder fotografeerde, ook aanwezig.

Het cultuurfonds reikt de prijs sinds 2010 uit aan een persoon of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd op cultureel gebied. De winnaar ontvangt 75.000 euro aan prijzengeld. Corbijn is uitgekozen omdat hij als fotograaf en filmmaker een belangrijke rol speelde in de beeldvorming van de populaire cultuur van zijn generatie.

Carrière

Corbijn begon zijn carrière als fotograaf in de jaren '70 met het fotograferen van concerten. In 1980 brak hij internationaal door met portretfotografie van muzikanten, waaronder de bandleden van Coldplay en U2.

Anton Corbijn U2
Anton Corbijn is al sinds jaar en dag de huisfotograaf van onder andere U2

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Naast het geldbedrag mag Corbijn vanavond ook een Cultuurfonds op Naam, met een startkapitaal van 75.000 euro, in ontvangst nemen. De doelstelling van dit fonds mag hij zelf bepalen.