Anton Corbijn - Hollands Deep

Redactie DIGIFOTO Pro 3471
Het Gemeentemuseum Den Haag maakt vanwege de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn het retrospectief HOLLANDS DEEP, met hoogtepunten uit al zijn series. Startpunt zijn de grofkorrelige zwart-witfoto's van musici uit de jaren 70 en 80. In latere series zien we hoe Corbijn steeds zijn grenzen verlegt.

Persbericht:

Met dit grote overzicht wil het museum de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken laten zien. Ook volgen we zijn zoektocht naar zijn 'roots'.

a.somebody

In 2001-2002 legde hij in de serie a.somebody muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast tegen het decor van zijn geboortedorp Strijen, dat wordt omringd door de waterpartij van het Hollands Diep. Echter, allen waren toen al overleden en zijn gedurende hun leven nooit in het dorp in de Hoeksche Waard geweest.

In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn, die zich als de overledenen verkleedde. 'De serie gaat over de dood op mijn geboorteplek. Het is een samenloop van mijn obsessie voor muziek en de obsessie van mijn ouders voor het leven na de dood. Van huis uit kreeg ik mee dat je altijd op de achtergrond moest blijven. Maar ik ontdekte decennia later dat ik altijd iemand had willen zijn en met mijn werk kom ik dichter bij de mensen die dat bereikt hebben.'


Anton Corbijn, a.harrison/Strijen, 2002 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015

Verdere ontwikkeling

Met het maken van lith-prints doorbrak hij in 1989 zijn consequente zwartwit werk, zowel in toon, vorm en ook gedeeltelijk qua inhoud want hij breidde zijn onderwerpkeuzes naast musici uit naar acteurs, regisseurs, schrijvers en modellen. In de late jaren negentig startte Corbijn zijn eerste conceptuele serie 33 Still Lives, waarmee hij met paparazzi-achtige foto's weer meer mysterie in de wereld van publieke figuren terug te brengen.

Tegelijkertijd brengt hij een ode aan de film-still, in dit geval van niet-bestaande films. Visueel ziet deze serie, die het Gemeentemuseum in zijn volledigheid toont, eruit als door zonlicht verbleekte filmposters waarbij alleen de blauwe toon en een tint van rood is overgebleven.


Anton Corbijn, Johnny Depp, Los Angeles, 1998 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015

Inwards and Onwards

De serie Inwards and Onwards waar hij na zijn conceptuele uitspattingen zo rond 2002 mee begon, bestaat weer uit zwart-witportretten maar nu van voornamelijk beeldend kunstenaars die hem inspireren, zoals  Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Peter Doig en Ai WeiWei. Kleine aparte ruimtes worden gewijd aan o.a. strippinggirls (2000), een samenwerkingsproject met kunstenaar Marlene Dumas, en fotografie van mode en van schrijvers.

Filmmaker

De laatste jaren legt Corbijn zich steeds meer toe op het maken van speelfilms. Zijn debuut Control, over het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, werd door critici en publiek zeer enthousiast ontvangen en bedolven onder zo'n 30 awards. Zijn volgende film The American, met George Clooney werd een nummer één in Amerika. A Most Wanted Man, de derde film, draait op dit moment in de bioscopen.

Zijn nieuwste film, getiteld Life, staat gepland voor het najaar van 2015. Foto's van de making-of van deze producties spelen ook een rol in de overzichtstentoonstelling.

21 maart t/m 21 juni 2015

De expositie HOLLANDS DEEP is te bezichtigen in het Gemeentemuseum Den Haag van 21 maart tot en met 21 juni 2015.

1-2-3-4 in Fotomuseum Den Haag

Tijdens dezelfde periode is de tentoonstelling 1-2-3-4 te bezoeken in het aangrenzende Fotomuseum Den Haag. Deze expositie richt zich op Corbijns werk met bands en zangers en bevat veel foto's die nog nooit aan het publiek getoond zijn.


Anton Corbijn, Nick Cave, Londen, 1996 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie