Anthony Suau wint World Press Photo Award

Julian 1776 0
De 52e editie van de World Press Photo Award is gewonnen door de Amerikaanse fotograaf Anthony Suau. Hij wint de prestigieuze prijs met een foto over de kredietcrisis. Ook valt de Nederlandse fotograaf Roger Cremers in de prijzen.

De foto van Suau is een uitbeelding van de economische crisis in de Verenigde Staten. Detective Robert Kole op de foto, ziet toe dat bewoners die uit hun huis gezet zijn, ook daadwerkelijk het pand hebben verlaten. De foto is gemaakt in Cleveland, Ohio, op 26 maart 2008.

Foto: Anthony Suau, USA, voor Time

Nederlands succes
Tussen de overige winnaars is één Nederlander te vinden. Roger Cremers krijgt de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment' voor zijn serie 'Preserving Memory', waarin hij bezoekers van het Museum Auswitchz-Birkenau in Polen fotografeerde.


Foto: Roger Cremers, Nederland

Een overzicht van alle winnaars in alle categorieën is te bekijken op worldpressphoto.org

Prijzen
De winnaar van de World Press Photo of the Year krijgt een geldbedrag van 10.000 euro en een professionele Canon dslr. De categoriewinnaars (zowel enkel als serie) ontvangen een geldprijs en een retourticket Amsterdam, incl. accomodatie, om de officiele prijsuitreiking op 2 en 3 mei bij te wonen.

Expositie
Vanaf 4 mei 2009 worden de winnende foto's geëxposeerd. De tentoonstelling is als eerste te zien in de Oude Kerk in Amsterdam, tot 28 juni 2009. Daarna zal de expositie doorreizen naar honderden steden over de hele wereld.