Ansel Adams-soap gaat door in de rechtbank

Redactie 654 0
Het is alweer een paar maanden geleden, maar de soap omtrent de verloren gewaande negatieven van Ansel Adams gaat ook dit jaar stug verder. Klaagde de Ansel Adams Publishing Trust eerst Rick Norsigian aan, nu is het zijn beurt om het Adams-kamp terug te pakken.

Wat begon met gevonden negatieven op een uitverkoop is uitgemond in rechtzaken over het schenden van het handelsmerkrecht, laster en samenzwering. Rick Norsigian dacht vorig jaar zomer rijk te worden door zijn voor een habbekrats op de kop getikte 'Ansel Adams'-negatieven voor miljoenen te verkopen. Vrijwel direct trok de familie van Adams en zijn Publishing Trust de authenticiteit van de vondst in twijfel

Laster en samenzwering

Een maand en veel getouwtrek later had Norsigian slechts een aantal kopieën van de negatieven verkocht, maar had hij daarom wel een aanklacht voor het schenden van het handelsmerkrecht aan zijn broek. De zakenman uit Californië wil dit jaar terugslaan en heeft het Ansel Adams Publishing Trust en hun directeur William Turnage aangeklaagd voor laster en samenzwering.

William Turnage

Norsigian beschuldigd de organisatie en hun voorzitter van neerbuigende opmerkingen tegen zijn persoon en dat ze hem in diskrediet hebben gebracht. De zakenman kwam er achter dat bij het overlijden van Adams in 1984 hij zijn collectie na heeft gelaten aan het Center for Creative Photography aan de Universiteit van Arizona. Turnage heeft het CCP vorig jaar opgezet om Norsigian's claim dat de negatieven écht van Adams waren tegen te spreken. Het centrum wilde zich buiten de discussie houden, waarop Turnage besloot een email te schrijven waarin hij het CCP 'dreigde' met het stopzetten van de subsidie en zich publiekelijk tegen hen te keren.

Eén van de verloren gewaande ´Ansel Adams´-negatieven

Handelsmerkrecht

Hoewel Turnage zich ondertussen al verontschuldigd heeft aan het CCP en ze weer een 'uitstekede relatie' hebben, laat Norsigian het daar niet bij zitten. Hij voelt immers de adem van de rechter die uitspraak moet doen over zijn handelsmerkrechtschending in zijn nek. Pas dan wordt rechterlijk bepaald of de negatieven daadwerkelijk van de hand van Adams zijn, ongeacht wat 'onafhankelijke' deskundigen zeggen.

Propagandatechnieken

Daarom heeft Norsigian nu de Trust terug aangeklaagd, voor niets minder dan smaad, oneerlijke competitie en samenzwering. Hij claimt dat Turnage hem en zijn compagnons als 'boeven' en 'fraudeurs' heeft neergezet en hun werk als een 'grote leugen' afdeed. Daarnaast werd de werkwijze van Norsigian naar eigen zeggen vergeleken met de 'propagandatechnieken gebruikt in Nazi-Duitsland door Adolf Hitler.' Met zo'n statement is deze soap natuurlijk nog lang niet afgelopen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie