Ansel Adams fotografeerde Japanse Amerikanen in WWII-interneringskamp

Ansel Adams fotografeerde Japanse Amerikanen in WWII-interneringskamp

Pieter Molenaar 1666
Ansel Adams heeft vooral naam gemaakt met zijn baanbrekende landschapsfotografie, maar minder bekend is dat hij zich ook het lot aantrok van geïnterneerde Amerikanen van Japanse origine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Adams besloot het dagelijks leven in deze interneringskampen met zijn camera vast te leggen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 100.000 Japanners en Amerikanen met Japanse achtergrond vastgezet in tien interneringskampen langs de westkust van de Verenigde Staten. Waaronder ook een bekende van Adams. Hij vond dit een grote onrechtvaardigheid en greep een uitnodiging om het leven in het interneringskamp bij Manzanar op de gevoelige plaat vast te leggen dan ook met beide handen aan. De collectie fotos die hij maakte, is nu in zijn geheel te bekijken bij het Library of Congress.

Portretten en gemeenschapszin

De fotos die Adams in Manzanar maakte met 4x5-middenformaatcamera laten de fotograaf van een heel andere kant zien. Zo valt het grote aantal portretfotos op met veelal lachende mensen. Ook bracht hij de gemeenschapszin van de geïnterneerden goed in beeld, met onder meer teamsporten en het werk op het land. Ook zien we de huiselijke sfeer van de families binnen de barrakken.


Foto © Ansel Adams

Library of Congress

In 1944 bracht Adams de publicatie 'Born Free and Equal' uit met daarin een groot aantal fotos gemaakt in Manzanar. In de jaren zestig besloot Adams in totaal 209 fotoafdrukken en 242 originele negatieven van zijn Manzanar-werk aan het Library of Congress te schenken.

Dat overheidsorgaan publiceerde onlangs de complete fotoserie van Adams. Bijzonder is dat doordat afdruk en negatief direct met elkaar vergeleken kunnen worden de kijker inzicht krijgt in de ontwikkeltechnieken van Adams en de keuze van uitsnedes.



Foto © Ansel Adams