Ansel Adams blijkt ook straatfotograaf

Redactie 1592 0
Met zijn landschapsfotografie zijn de meesten wel bekend, maar wie wist dat Ansel Adams eigenlijk ook straatfotograaf was? Het bewijs ligt stilletjes in het depot van de Los Angeles Public Library en is door de jaren heen slechts door enkele deskundige bekeken.

Ansel Adams (1902 - 1984) maakte grote delen van zijn werk in opdracht. Wellicht de beroemdste fotograaf uit het begin van de vorige eeuw heeft series geschoten voor bedrijven als Kodak, IBM en AT&T. Ook zijn wereldberoemde – en veel besproken – Yosemite-serie is in opdracht gemaakt. Met opdrachtgevers als Life- en Fortune Magazine is het niet verwonderlijk dat hij naast landschappen en portretten ook het Amerikaanse straatleven heeft vastgelegd.

Luchtvaarthistorie

Rond 1939 werd Adams gevraagd om voor Fortune Magazine de 'luchtvaarthistorie' in en rond Los Angeles te documenteren. Het hoofdkwartier van Lockheed bevond zich namelijk in Burbank, een stad in de regio. Adams legde het dagelijks leven van de bewoners en bedrijven in 217 foto's vast en focusde daarnaast op de medewerkers van de fabriek. Met één persoon in het bijzonder: Cole Weston.

Foto © Ansel Adams / Los Angeles Public Library - Cole and Dorothy Weston at home

Cole Weston

Toevallig – of niet – was Cole de zoon van Edward Weston, eveneens een beroemde fotograaf en goede vriend van Adams. Cole zou uiteindelijk in de voetsporen van zijn vader treden, maar was ten tijde van de serie van Adams metaalbewerker bij Lockheed Aircraft Company. Of Adams dit allemaal gepland had weet niemand. Hij doneerde de foto's in de jaren zestig aan de bibliotheek en schreef daarbij een brief waarin hij uitlegt dat vanwege het slechte weer de foto's niet heel goed zijn geworden. Hij schatte de waarde op minimaal honderd dollar, maar hoefde de foto's sowieso niet terug te hebben.

Foto © Ansel Adams / Los Angeles Public Library - Burbank Lockheed employees taking lunch

Prijskaartje

De bibliothecaris vond de foto's destijds toch best interessant en bruikbaar, waardoor hij er toch nog de 'eerlijke prijs' van honderdvijftig dollar voor wilde geven. De huidige hoofd-bibliothecaris van de Los Angeles Public Library, Christina Rice, kan vandaag de dag geen prijskaartje hangen aan de Adams-collectie. Wij denken – zeker gezien de Adams-soap van een paar maanden terug – dat er echter wel een paar nullen bij kunnen.

Foto © Ansel Adams / Los Angeles Public Library - Life at Olympic Trailer Court

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie