Anne Geene wint New Talent Photography Award 2014

Joni Hendrix 1783 0
Anne Geene (1983) heeft donderdag 18 september de New Talent Photography Award 2014 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciaal evenement op de fotografiebeurs Unseen Photo Fair in Amsterdam. Maurice van Es (1984) ging er met de publieksprijs vandoor.

De jury, bestaande uit Frits Gierstberg, Marloes Krijnen, Roos van Put en Karien van Gennip, prees Anne voor de eenvoud van haar idee en de subtiele invulling ervan. Ze was zeer te spreken over haar foto's en ook over de manier van waarnemen. Volgens de jury geeft Anne ons een andere kijk op dingen. Ondanks dat het voor de jury 'een moeilijke taak' was om een winnaar te kiezen, koos ze toch unaniem voor het project van Anne.

De andere genomineerden fotografen waren: Alexandra Hunts, Lana Mesic, Jan Rosseel en Maurice van Es.


Anne neemt de prijs in ontvangst.

Thema

Binnen het thema 'Vooruitstrevend' maakte Anne foto's van blaadjes die ze in Berlijn van een boom plukte. 'Natuur kan heel vooruitstrevend zijn. De uiteindelijke vorm van een plant staat niet vast. Tijdens hun leven kunnen ze van vorm veranderen, zich aanpassen aan de omstandigheden', vertelt ze. De boom in Berlijn staat het grootste deel van de dag in de schaduw. De blaadjes groeien de hoek om, waar wel zon is. 'Met schijnbaar gemak lijken zij zich af te wenden van de heersende orde', aldus Anne.


Foto © Anne Geene- Eén van de winnende foto's van Anne.

Verbaasd

'Ik had helemaal niet verwacht dat ik de prijs zou winnen. Ik ben eigenlijk wel een beetje verbaasd', zegt Anne met een grote glimlach op haar gezicht. 'Ik ben zo blij dat ik deze award heb gewonnen. Ik was een van de vijf en nu heb ik de prijs gewoon in mijn handen. Ik had eigenlijk gedacht dat Maurice zou winnen. Zijn idee was heel helder. Toch heb ik de jury weten te overtuigen.'

Anne heeft een meerdaagse introductietour op Paris Photo gewonnen onder leiding van Marcel Feil, adjunct-directeur Artistieke Zaken Foam. Ze wordt daar in de gelegenheid gesteld om haar werk onder de aandacht te brengen van internationale fotografie-professionals. 'Ik vind het heel spannend, maar ik heb er veel zin in, super leuk.'


Maurice neemt de publieksprijs in ontvangst.

Publieksprijs

Maurice van Es won de publieksprijs. Via de LinkedIn-pagina van ING Private Banking, initiatiefnemer van deze award samen met ING Art Management, kon er gestemd worden. De sociale media speelden een grote rol bij deze prijs. Hoe zetten de genomineerden fotografen de verschillende kanalen in om de prijs te winnen? Maurice deed dat als beste. Hij heeft een nader te bepalen opdracht vanuit ING gewonnen.

'Hartstikke leuk! Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik kon wel een beetje in de gaten houden hoe er gestemd werd, maar een goed overzicht krijg je eigenlijk niet echt', vertelt Maurice enthousiast.

Fire

Op de winnende foto van Maurice is een aansteker te zien. Van het publiek kreeg die foto de meeste stemmen. Om het thema ‘Vooruitstrevend’ te verbeelden, probeerde hij vanuit een verre toekomst naar het nu te kijken. Hij stelde zichzelf de vraag: Welk alledaags object zou over 1000 jaar een interessant geschiedenisobject kunnen zijn? Maurice koos voor een aansteker, hij vindt het een bizar object. ‘Dat je met dit object een natuurlijk element als vuur kunt creëren’, aldus Maurice.


Foto © Maurice van Es - Met deze foto van een aansteker won Maurice de publieksprijs.

Workshops

De vijf genomineerde fotografen zijn gedurende twee maanden tijdens een aantal bijeenkomsten gecoacht. Deze werden verzorgd door experts vanuit verschillende invalshoeken en disciplines. Zo hebben ze onder meer een workshop gehad van Erik Kessels van het communicatiebureau KesselsKramer en van Marcel Feil, Artistiek adjunct-directeur bij Foam.

Begeleiding Rineke Dijkstra

De jonge talenten zijn inhoudelijk begeleid door Rineke Dijkstra. Ze wordt beschouwd als een van de succesvolste Nederlandse fotografen. Rineke vond het een hele fijne groep om mee te werken. 'De fotografen zijn al allemaal afgestudeerd, dus ze wisten wat ze wilden. Ze hadden zich al neergezet. Die zoektocht van wat wil en wat kan ik, hadden ze al gehad', vertelt Rineke.

Volgens de fotograaf deed Anne het tijdens de bijeenkomsten heel goed. 'Ze is dichtbij zichzelf gebleven. De foto die ze gemaakt heeft, sluit heel goed aan bij haar eerdere projecten. Zo heeft ze bijvoorbeeld eerder een keer een tuin helemaal in kaart gebracht. Het is leuk om te zien dat haar winnende foto’s zo goed bij haar aansluiten.'


Anne vertelt over de totstandkoming van haar foto's.

Tweede editie

De uitreiking van de New Talent Photography Award werd voor de tweede keer georganiseerd. Het is een initiatief van ING Private Banking en ING Art Management. ING geeft vijf toptalenten van Nederlandse foto- en kunstacademies de kans om zichzelf te positioneren bij en te presenteren aan een breed publiek. Vorig jaar won Ola Lanko de prijs. Zij maakte de bokalen voor de winnaars van dit jaar.

De foto's van de vijf jonge talenten zijn tot en met zondag 21 september te zien op Unseen in Amsterdam. Daarna worden de kunstwerken in het Cobra Museum in Amstelveen en het Drents Museum in Assen geëxposeerd.