Android krijgt mogelijk raw-ondersteuning

jesse kraal 1472 0
Kort nadat Nokia de Lumia 1520 met raw presenteerde en aankondigde die functie ook naar de Lumia 1020 te brengen, zijn er serieuze signalen dat ook Android binnen niet al te lange tijd raw gaat ondersteunen. Mocht dat gebeuren, dan verwachten we ook de nodige apps voor raw-bewerking.

Nu telefooncamera's steeds beter worden lijkt het tijd te worden voor de volgende stap: raw. Nokia's N900 uit eind 2009 was de eerste telefooncamera met raw, maar deze functie vond destijds nog weinig navolging. Nu Nokia het opnieuw probeert met de Lumia 1020 en 1520, lijkt het tij wel te keren. Er zijn namelijk serieuze aanwijzingen dat ook Android-gebruikers binnen niet al te lange tijd in raw kunnen fotograferen. App-ontwikkelaar John Brown heeft in een recente Android-versie code ontdekt die het opslaan van fotobestanden in raw-formaat toestaat.

Nokia Lumia 1020
Slaagt Nokia er met de Lumia 1020 (afbeelding) en 1520 wél in het raw-formaat gangbaar te maken voor smartphones?

Apps voor raw-bewerking

De hoeveelheid apps gericht op fotobewerking is niet meer te tellen, maar momenteel werken deze apps alleen met jpg-bestanden. Als Android-toestellen overweg kunnen met raw, verwachten we binnen niet al te lange tijd ook de nodige apps om de raw-bestanden te bewerken en om te zetten. Voor fabrikanten van compactcamera's kan dit wel eens de volgende klap worden. De verkopen van eenvoudige compactcamera's zijn ingestort door de opkomst van goede cameratelefoon's, deze ontwikkeling zou wel eens zijn uitwerking kunnen hebben op de verkopen van de meer geavanceerde compactcamera's.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse