Android binnenkort op Samsung-camera's?

jesse kraal 1730 0
Hoewel de Koreaanse fabrikant de komst van een Android-based camera niet kan bevestigen, willen ze wel kwijt dat het iets is wat overwogen wordt. Niet alleen biedt het mogelijkheden om met apps je foto's te bewerken, ook integratie of verbinding met telefoons en tablets wordt gemakkelijker.

Als een van de grootste smartphone-fabrikanten ter wereld, ontbreekt het Samsung niet aan de know-how over het gebruik van Google's mobiele besturingssysteem Android. Combineer dat met de teruglopende verkopen van compactcamera's door de stijgende populariteit van smartphones en je ziet direct mogelijkheden. Samsung ziet dat zelf ook en bevestigt in ieder geval te 'kijken' naar Android als softwarematige basis voor camera's, weet Engadget te melden.

Voordelen

Een camera met Android OS heeft een aantal voordelen voor zowel gebruiker als fabrikant. Zo kunnen er applicaties van derde partijen worden gebruikt om foto's effecten mee te geven of te bewerken. Stel je voor: een camera waarmee je met Photoshop Express direct wat eenvoudige bewerkingen kunt uitvoeren op je foto's. De fabrikant, in dit geval Samsung, hoeft dus niet zelf uitgebreide software te ontwikkelen, gebruikers kunnen deze gratis of tegen betaling downloaden uit de Google Play Store. Gebruikers kunnen hun camera dus naar hartelust personaliseren, met een gigantische hoeveelheid apps, die al kant en klaar beschikbaar zijn.

android
Android op je camera betekent toegang tot duizenden apps om foto's mee te maken en te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld Photoshop Express gebruiken om op je camera direct een aantal bewerkingen uit te voeren.

Vraagstukken

Leuk natuurlijk, zo'n slimme camera, maar wil de consument nog wel twee verschillende apparaten rondlopen? Is er voor een camera, hoe slim ook, nog wel plaats naast de smartphone? Integratie van de camera in de telefoon lijkt een kleine volgende stap. Of is het integratie van een telefoon in de camera? Fabrikanten zullen de komende tijd goed moeten nadenken over de richting waar ze met compactcamera's heen willen. Bedrijven die zowel Android-telefoons als camera's maken, Samsung, Panasonic en Sony, lijken in het voordeel.

Samsung V770Een aantal fabrikanten hebben al modellen getoond waaruit blijkt dat er wordt nagedacht over het samenvoegen van camera en telefoon. In 2007 kwam Samsung met de V770, de eerste telefoon met een zoomobjectief. Enkele modellen volgden, maar een smartphone bleef uit. Polaroid toonde begin 2012 een camera met Android. Overigens is die camera nog niet verkrijgbaar en zijn nog veel specificaties onbekend. Nokia pakt het anders aan met een inventieve 41-megapixelcameramodule in de 808 Pure View. Helaas maakt dat toestel nog gebruik van Nokia's eigen Symbian, in plaats van Android als besturingssysteem. Is het Samsung die als eerste een goede smartphone weet te integreren met een goede camera, met Android als softwarematige basis?

Compacte systeemcamera's

Bovenstaand verhaal is vooral toegespitst op compactcamera's. Hoewel we het niet zo snel zien gebeuren dat mensen een compacte systeemcamera aan hun oor houden om het thuisfront te melden dat ze in de file staan, heeft Android ook voor dergelijke camera's wel degelijk nut. Niet alleen vanwege de apps, ook wordt het gemakkelijk om foto's direct te versturen naar telefoon of tablet en de camera te bedienen met een van deze twee apparaten. Onlangs konden we al even spelen met een conceptcamera van Panasonic, die te besturen was met een Android-smartphone.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse