Andor von Barsy – Fotograaf in Rotterdam

Redactie 789 0
In het Nederlands Fotomuseum hangen tot zondag 3 april ruim honderd foto's van Rotterdam in de late jaren twintig van Andor von Barsy. Het nieuw samengestelde filmprogramma in filmhuis LantarenVenster toont nu ook films van de Hongaarse fotograaf.

Andor von Barsy (1899 – 1965) woonde en werkte tussen 1926 en 1942 in Rotterdam. In zowel de foto’s als films van Von Barsy zie je moderne constructies en havenactiviteiten op en rond een overvolle Maas. 'Zijn dynamische foto’s zijn met hun spannende lijnenspel soms bijna abstract en meten zich met werk van internationaal gerenommeerde fotografen van de Nieuwe Zakelijkheid', aldus het Fotomuseum

De ruim honderd vintage foto’s zijn recent gevonden in het archief van Stichting Havenbelangen, dat zich in het Gemeentearchief Rotterdam bevindt. De foto’s geven een eigen kijk op de moderne stad Rotterdam van vóór WO II.

Gerestaureerde films

Naast zijn foto’s kan je nu ook genieten van de recent gerestaureerd films van deze bekende Hongaarse cameraman. In het nieuw samengestelde filmprogramma in filmhuis LantarenVenster, nu ook gevestigd op de Kop van Zuid in Rotterdam, zijn er een aantal te zien:

Compilatieprogramma korte films
Zondag 6 maart om 15:00 uur

Een uniek compilatieprogramma met avant-garde films:

  • 1928 – Het Gemeente Gasbedrijf Rotterdam
  • 1930 – Pfaff naaimachine (commercial)
  • 1934 – Rotterdam
  • 1929 – Hoogstraat
  • 1938 – Tusschen aankomst en vertrek 

De Stad Die Nooit Rust
Zaterdag 5 maart, 2 en 9 april om 15:00 uur en zondag 6 maart, 3 en 10 april om 10:30 uur

De Stad Die Nooit Rust is een lofzang op de Rotterdamse haven uit de late jaren twintig. We zien het Rotterdam van voor het bombardement, we zien de moderne constructies en havenactiviteiten op de Maas. We volgen de ontwikkeling van een kleine nederzetting tot een internationale havenstad. De film is recent gerestaureerd door EYE Film Instituut Nederland. Charly van Rest en Pierre Bastien verzorgden de nieuwe soundtrack bij de film.

Regie: Andor von Barsy, 1928, 57 minuten.
Met nieuwe soundtrack van van Charly van Rest en Pierre Bastien.

Gratis drankje

Het Nederlands Fotomuseum geeft geïnteresseerden gelijk een tip: bezoek voor de film de tentoonstelling van Von Barsy in het museum en ontvang op vertoon van je entreebewijs een gratis drankje bij LantarenVenster.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie