Anderhalve eeuw Albanese studiofotografie in Foam

Anderhalve eeuw Albanese studiofotografie in Foam

Jasper van Bladel 810 0
Vanaf half september zal in Foam een tentoonstelling te zien zijn met daarin foto’s uit de fotostudio van de Albanese familie Marubi. Die familie heeft in de afgelopen anderhalve eeuw de meest uiteenlopende mensen vastgelegd.

Dynastie Marubi toont bijzondere portretten uit een omvangrijke collectie van 150.000 glasnegatieven gemaakt in een fotostudio in Albanië. Drie generaties van de familie Marubi krijgen vanaf 1856 zeer diverse mensen voor de camera, uiteenlopend van de stedelijke bourgeoisie, herders, de Ottomaanse keizer en Koning Zog tot criminelen en beroemde actrices en schilders. Daarnaast documenteerden zij belangrijke gebeurtenissen uit de roerige Albanese geschiedenis. De tentoonstelling is een kennismaking met de rijke fotografiegeschiedenis van een geïsoleerd gelegen Europees land dat vaak wordt vergeten.


Zonder titel, voor 1881. Natte plaat © Pietro Marubi, Marubi National Museum of Photography Shkoder

De tentoonstelling past in een reeks tentoonstellingen over fotostudio’s die Foam de afgelopen jaren presenteerde waaronder Portraits from Isfahan, Fotogalatasaray. Maryam Sahinyan’s Photo Studio en Disfarmer – The Vintage Prints. Dit reflecteert de groeiende interesse van de laatste twintig jaar in vernacular photography en in de sociaal-historische, maar ook artistieke waarde ervan.

Meer informatie over de tentoonstellingen en over Foam is te vinden op de website van het museum.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper