An unlikely Weapon - Eddie Adams

Julian 1138 0
De documentaire ‘An Unlikely Weapon’, over de wereldberoemde oorlogsfotograaf Eddie Adams is in de VS in première gegaan. Adams iconische foto van de executie van een Vietcong-strijder staat in het geheugen van velen gegrift.

In 1968, in 1/500e van een seconde, fotografeerde Eddie Adams (1933 - 2004) in Saigon politiechef Nygoc Loan, die een Vietcong-guerrilla midden op straat executeert. Volgens sommigen heeft de betreffende foto een einde gemaakt aan de oorlog in Vietnam. Zeker is dat  de fotograaf er beroemd mee werd en een Pulitzerprijs in de wacht sleepte.

Foto: Eddie Adams, 1968

De foto bleef Adams achtervolgen, “het leven van twee mensen werd vernietigd op die dag. Dat van het slachtoffer en dat van de generaal”, zei de fotograaf later. Anderen zeggen dat drie levens werden vernietigd. Zoals veel artiesten had Adams een drang naar perfectie. Hij was nooit tevreden. Adams schoot covers voor Life, Time en Penthouse. Toch keerde hij steeds terug naar het slagveld. In total documenteerde hij 13 oorlogen. Totdat hij er niet meer tegen kon en alleen nog maar beroemdheden fotografeerde “omdat dat niets van je afneemt”.

De film concentreert zich op het leven van Eddie Adams na de oorlog en bevat onder meer een interview met oud-president Bill Clinton. Of de documentaire ook in Nederland zijn weg naar het filmhuis zal vinden is nog niet bekend. 

anunlikelyweapon.com
An unlikely weapon op imdb.com

Trailer