Amsterdam door de ogen van fotografen uit New York

Julian 968 0
Dit jaar vieren New York en Amsterdam de 400 jaar oude historische band tussen beide steden. Foam_Fotografiemuseum draagt hier aan bij met een fototentoonstelling over Amsterdam, gezien door de ogen van New Yorkse fotografen.

Vier Amerikaanse fotografen kregen de opdracht ieder een ander aspect van de stad te onderzoeken: de straat, de nacht, het water en de buitengrenzen. Dit heeft verrassende beelden opgeleverd, waarin Amsterdam zich van een onbekende kant laat zien. De New Yorkers werden getroffen door de kleinschaligheid en rust, maar ook door subtielere dingen, zoals de transparantie van de Nederlandse huizen met hun grote ramen die iedere voorbijganger een blik gunt in de privé wereld van de bewoners.

Vanwege de afbouw van de tentoonstelling Richard Avedon - Photographs 1946–2004 sluit Foam in mei tijdelijk haar deuren, de tentoonstelling NY Perspectives – New Yorkse fotografen ontdekken Amsterdam is daarom te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Voor de tentoonstelling in de grote lichthal van  gebouw de Bazel heeft architect Jeroen de Vries een verrassend ontwerp gemaakt waar bezoekers op schermen een voorproefje krijgen van wat de expositie te zien geeft. In de filmzaal worden films over New York vertoond en in de kofferkluizen naast de Schatkamer toont het Maria Austria Instituut historische beelden van New York uit zijn rijke collectie.

Gus Powell

De straatfotograaf Gus Powell (1974) liet zich voor zijn serie Voetganger verleiden om de Hollandse ramen als spiegels te gebruiken en een spel te spelen met binnen-buiten en schijn-werkelijkheid. De moderne stad is een gemeenschap van vreemden en zo bewegen de voetgangers op Powell’s foto’s zich ook door de stedelijke ruimte, of dat nu de straten van New York of die van Amsterdam zijn.


Amsterdam: No. 0267, from the series Voetganger (Pedestrian)
2008 © Gus Powell / Collectie Stadsarchief


Amsterdam: No. 0530, from the series Voetganger (Pedestrian)
2008 © Gus Powell / Collectie Stadsarchief

Carl Wooley

Carl Wooley (1977) is van huis uit filmer en in zijn serie Nacht zorgt de ‘suspense’ voor een vage suggestie van drama. Op zijn nachtelijke fietstochten fotografeerde hij niet de schreeuwerige lichtreclames in het voor iedereen herkenbare stadscentrum, maar onaanzienlijke en onopvallende plekken, vaak in de periferie.

Yellow Van, from the series Night
2008 © Carl Wooley / Collectie Stadsarchief


Wasplaats, from the series Night
2008 © Carl Wooley / Collectie Stadsarchief

Joshua Lutz

Joshua Lutz (1975), verkende voor zijn serie 'Grenzen' de omtrekken van Amsterdam. Hij vond er een afwisselend buitengebied met soms Amerikaanse toestanden: een Cadillac geparkeerd in een buitenwijk of een ‘Sizzling Wok’ restaurant dat met lichtreclames de automobilist probeert te verleiden aan te leggen bij dit ruimtevaartschip.


Untitled (68 Caddy), from the series Borders
2009 © Joshua Lutz / Collectie Stadsarchief


Untitled (NYED), from the series Borders
2009 © Joshua Lutz / Collectie Stadsarchief