Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen oogvormige camera

Redactie 440 0
Twee Amerikaanse onderzoekers, Yonggang Huang en John Rogers, hebben een digitale camera gebouwd die erg veel gelijkenissen toont met het menselijk oog.

Het ontwerp is in grootte, vorm en lay-out gelijk aan het menselijk oog, maar maakt gebruik van standaard sensormaterialen. Volgens Huang wordt het gezichtsveld door het gebogen ontwerp flink vergroot. Huidige camera’s tonen maar een deel van de foto scherp, met de nieuwe techniek is het complete beeld in focus.

Huang en Rogers bedachten een relatief eenvoudige oplossing voor een oud probleem: het plaatsen van elektrische componenten op een gebogen oppervlak, zonder ze te breken. Ze ontwikkelden een materiaal gemaakt van zeer kleine vierkantjes, waarin de photodetectors geplaatst kunnen worden. De hokjes zijn verbonden met minuscule draadjes waardoor het materiaal over een gebogen oppervlak gevormd kan worden, zonder de elektronische componenten te breken.

Bionisch oog
Of de techniek commercieel ingezet zal worden is nog maar de vraag. De onderzoekers lijken het meer in de medische hoek te zoeken. Volgens Huang en Rogers kan het ontwerp uiteindelijk leiden tot protheses voor het menselijk oog. Om zo’n bionisch ook mogelijk te maken is met name de vorm van belang. Als je een vervanger voor het menselijk oog wil maken moet deze immers dezelfde vorm hebben. Deze stap lijkt nu overwonnen te zijn.

Momenteel hebben de onderzoekers een werkende oogvormige camera weten te produceren. Om deze te kunnen gebruiken als oogtransplantaat zal eerst moeten worden uitgevonden hoe de camera te laten communiceren met de hersenen.

Afbeelding: REUTERS/Beckman Institute, University of Illinois/Handout

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie