Amerikaanse fotograaf eist 250 miljoen van schoenenfabrikant

Jasper van Bladel 3453 9
Schoenenfabrikant Skechers is niet goed omgegaan met de rechten van zijn foto's, zegt de Amerikaanse fotograaf Richard Reinsdorf. Hij klaagt het bedrijf aan en wil een bescheiden bedrag van 250.000.000 dollar ter compensatie.

Van 2006 tot 2009 heeft de Amerikaanse schoenenfabrikant Skechers Richard Reinsdorf ingehuurd als fotograaf voor hun promotionele beelden. Die beelden mocht Skechers dan vervolgens zes maanden gebruiken voor specifieke verkoopdoeleinden, zoals in (buiten)advertenties en tijdschriften. En dat alleen binnen de grenzen van de Verenigde Staten.

Grove schending

Reinsdorf kwam er later achter dat het schoenenmerk zijn fotografie óók gebruikt heeft buiten de VS en op verpakkingen. Dat was volgens de fotograaf niet afgesproken. Hij vindt het een grove en complete schending van de gemaakte afspraken. Daarom klaagt hij het bedrijf aan. Zijn eis: 250 miljoen dollar.

Samenwerking

Logischerwijs is Skechers het niet helemaal eens met de enorme eis van Reinsdorf. Ze zeggen dat ze zijn auteursrecht niet hebben geschonden door de beelden op details te veranderen. Een andere huidtint en toevoeging van grafische elementen, dat soort werk. Skechers vindt dat de beelden het resultaat zijn van een samenwerking die hen het recht geeft de beelden te gebruiken en te veranderen.

Reinsdorf, op zijn beurt, vindt dat de beelden helemaal geen resultaat van samenwerking zijn. Hij liet zijn foto's gebruiken in licentie, meer niet.

Exorbitant

We zullen zien of Reinsdorf de zaak, die sinds 2010 speelt maar nog steeds loopt, wint van Skechers. Of hij het gevraagde exorbitant hoge bedrag van 250.000.000 dollar zal krijgen is ook als hij wint natuurlijk maar zeer de vraag.

Skechers

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Jan W

Ik vind de claim een beetje weinig, wat te denken van 255 miljoen.

afbeelding van Rogier

Only in America...

afbeelding van Geert.H

Sketchers passen ook uitermate goed bij het dragen van een Crumpler.

afbeelding van Nike Air Fan

Rare jongens, die Amerikanen...

afbeelding van Anonymous

Misschien als je daadwerkelijk het artikel leest.. Dan is het eigenlijk helemaal niet zo raar.

afbeelding van larsvandegoor

Het gaat dus weer allen om geld.
In dat geval is de fotograaf met zijn achterlijke claim nog erger dan de fabrikant

afbeelding van roelj

Ik heb ooit gelezen over een miljoenenclaim van een jurist wiens broek zoekraakte bij de stomerij. De redenatie was gebaseerd op de claim van 100% gegarandeerde klanttevredenheid (iets van die strekking) op het uithangbord van de stomerij. De berekening op basis van wetsartikelen was volkomen logisch, maar uiteindelijk is het bedrag toch ridicuul natuurlijk.

afbeelding van Marco Mackenbach

Kan hij in ieder geval een nieuwe D4 kopen ;o)

afbeelding van Edwin G

" niet geschonden daar ze de beelden op details hebben veranderd" : dat is de tweede schending van licentie wellicht!